Citat:
În prealabil postat de vinerea13
Am observat că mai toți interlocutorii dumneavoastră sunt novici în ale credinței. Nu cunosc suficient de multe despre ortodoxie, catolicism, protestantism sau neoprotestantism.
Ortodocșii știu despre ortodoxie mai puțin decât dumneavoastră, catolicii mai puțin despre catolicism iar protestantii mai puține despre protestantism.
Dar ei au o scuză: nu au avut timp să citească nici Biblia nici sfinții părinți cu aceeași capacitate de asimilare și aceeași profunzime ca dumneavoastră.
Aceste argumente de genul „eu știu mai multe decât voi fiindcă sunt mai vechi, mai citit și mai profund” probabil că vor convinge pe unii dar... atenție la mândrie!
|
Domnul Cătălin face niște afirmații nefondate.
Împrejurarea că am devenit credincios mai de curând nu înseamnă că nu am cunoștințe anterioare despre teologia creștină sau despre istoria Bisericii. Întâmplător, sunt și licențiat în filosofie, iar pe Augustin, Toma Aquinas și alții i-am studiat în facultate. Mai mult decât atât, istoria m-a preocupat întotdeauna, iar înainte de a deveni credincios, am studiat teologia, atât catolică, cât și protestantă și ortodoxă, în particular.
În schimb, cel care, în ciuda afirmațiilor că ar fi un mare erudit în ce privește catolicismul, dovedește că nu cunoaște învățătura Bisericii, este, îmi pare rău să o spun, chiar domnul Cătălin.
Așa de exemplu, dumnealui pretinde că existența unor greșeli în istoria Bisericii, greșeli pentru care Biserica și-a cerut scuze în timpurile contemporane, este incompatibilă cu infailibilitatea Bisericii.
Prin această argumentație, dovedește că nu știe să distingă între infailibilitatea Bisericii, care se referă la dogme, și failibilitatea membrilor individuali ai Bisericii. Papa și-a cerut iertare, în numele Bisericii, pentru că unii catolici, pe parcursul istoriei, au săvârșit diverse acte necreștine, iar nu pentru că Biserica ar fi susținut vreodată, la nivel dogmatic, asemenea acte. Dimpotrivă, Biserica, în mod oficial, prin glasul Papei de la acea vreme, a condamnat, în epocă, devastarea Constantinopolului de către cruciații catolici sau altele asemenea.
După cum am mai arătat, Biserica Ortodoxă ar putea să-și crească cu mult credibilitatea dacă ar adopta aceeași poziție, și dacă și-ar cere iertare pentru toate porcăriile pe care unii prelați, inclusiv dintre ce mai înalți, le-au săvârșit, de genul colaborării cu anticristul sub forma Securității.
Mai greșește domnul Cătălin, în mod flagrant, cănd susține că Inchiziția condamna la moarte, iar acest lucru este demonstrabil istoric. Dar, în fine, dacă ar fi să ținem cont de contradicția flagrantă, primară, în care cade dânsul, care susține sus și tare, pe de o parte, că nu dorește să aibă un dialog cu mine, iar pe de altă parte nu se poate abține să nu răspundă postărilor mele, oare ar mai trebui să ne mirăm de ceva ?