View Single Post
Vechi 22.04.2011, 16:32:35
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Exemple din Pateric:

Oarecari frati s-au dus la avva Antonie ca să-i vestească lui nălucirile pe care le vedeau si să se învete de la dânsul de sunt adevărate sau de la draci. Si aveau ei un măgar care a murit pe cale. Deci, după ce au venit la bătrânul, apucând el mai înainte, le-a zis lor: "Cum a murit măgarul pe cale?".
Au zis lui: "De unde stii, avvo?". Iar el le-a zis lor: "Dracii mi-au arătat". Si ei i-au zis: "Noi pentru aceasta am venit, ca să te întrebăm, că vedem năluciri si de multe ori se fac adevărate. Nu cumva ne înselăm?". Si i-a încredintat pe ei bătrânul, din pilda măgarului, că de la draci sunt. (14-9)

Doi frati s-au dus în pustia cea mai dinăuntru si sase zile se despărteau unul de altul, iar în a saptea zi, întâlnindu-se, făceau rugăciunile si mâncau împreună, nimic mai mult vorbind între dânsii. Deci mergând dracii la unul dintr-însii, îl amăgeau în multe feluri si îi arătau mai înainte veniri de frati si cele ce se făceau în multe locuri. Acestea văzându-le si auzindu-le el că se fac întocmai, credea lor, socotind că sunt îngeri cei ce îi vestesc lui mai înainte acestea. L-au oprit să se mai ducă si la fratele său în ziua cea orânduită.
Deci, s-a dus odată să-l cerceteze pe un frate în mănăstire si a arătat unora din mănăstire, întrebând ca pentru altul de este cu putintă ca cineva să stie cele din lume. Iar ei, auzind si cunoscând că el este cel înselat, l-au cercetat, zicând: "Dacă te îndeletnicesti cu acestea, să nu mai vii la noi".
Si îndată s-a pocăit, lepădând toate. Întorcându-se la locul său, au venit iarăsi dracii după obicei să-l amăgească, dar el îi numea mincinosi si îi certa. Si îndată s-au prefăcut în dobitoace necuvântătoare si, îngrozindu-l, s-au dus. (11-315)

Un frate oarecare, când a părăsit lumea si a venit în pustie să se călugărească, având un copilas, l-a luat cu sine si venind în pustie s-a călugărit si îsi tinea si copilasul cu dânsul. Acestui frate adeseori i se arăta diavolul în chilie, în chip de înger luminat, si îi spunea multe lucruri nestiute precum si despre cele viitoare. I le spunea lui si se izbândeau si erau asa, se împlineau toate cum i le spunea, până s-a încredintat bine cum că este îngerul lui Dumnezeu trimis la dânsul ca să-l învete si să-l povătuiască spre lucrurile si faptele cele folositoare si plăcute lui Dumnezeu.
Deci, odată a început a-i povesti lui si a-i spune despre patriarhul Avraam, cum i-a poruncit Dumnezeu să-l junghie pe Isaac, fiul său cel iubit, jertfă bine primită lui Dumnezeu. Despre aceasta auzind Avraam, nimic n-a cârtit, ci îndată l-a luat pe Isaac, fiul său cel iubit, si l-a dus fără nici o milă să-l junghie după poruncă si pentru acest lucru l-a blagoslovit Dumnezeu pe Avraam si l-a făcut mare si slăvit. "Deci si tu fă acum acest lucru bine primit si foarte iubit lui Dumnezeu, mai vârtos decât toate bunătătile lumii. Ia-ti fiul acesta si-l du la cutare loc, si-l înjunghie acolo cu cutitul si asa vei fi blagoslovit de Dumnezeu si mai mult vei fi slăvit decât Avraam în zilele acestea!"
Însă el, nepricepând si necunoscând viclesugul vrăjmasului, a făcut asa cum acesta i-a zis lui. L-a luat pe copilul său si l-a dus la locul unde i-a zis lui vicleanul vrăjmas si scotând cutitul l-a ascutit si apucând copilul si vrând să-l pună la pământ cu fata în sus, să-l junghie. Copilul fiind priceput, a cunoscut ce vrea să-i facă tatăl său si, smucindu-se din mâinile lui, a fugit si asa a scăpat. (2-307)
Eram sigura ca pe astea le ai in minte! Exact acestea sunt povestioarele care apoi il fac pe om sa se indoiasca de lucrarile lui Dumnezeu. Pai pentru astea nici nu trebuie sa mearga cineva sa il intrebe pe Avva ca se vede clar ca este lucrul diavolului!

In prima povestioara este vorba de naluciri si un magar mort, nici o legatura cu opera lui Dumnezeu care nu se tine de naluciri si de inselarea omului.

In a doua este vorba de a se arata oamenilor ce se intampla prin alte locuri din lume fara sa existe vreun folos din astea, dimpotriva, le imprastie mintea de la rugaciune, deci iar nu are cum sa fie lucrarea lui Dumnezeu, pentru ca El arata faptele oamenilor si viitorul oamenilor doar cand este un folos real pentru persoana a carei fapte sau viitor se arata.

Iar a treia, no comment, numai diavolul poate indemna la ucidere. Dumnezeu a zis clar: "sa nu ucizi".

Nici nu trebuie mers la vreun Avva pentru a intelege ca in astea este diavolul! Nici o legatura cu minunile lui Dumnezeu de vindecare, de rugaciuni catre Dumnezeu, si toate cele deja spuse.

Daca mai ai si altele care intr-adevar sa duca in eroare pe un crestin care are gandul la Domnul, sa mi le scrii, daca nu, pentru mine subiectul este incheiat.

Un singur lucru vroiam sa iti mai scriu: cand am oprit rugaciunea inimii in urma cu ani de zile, am facut-o tocmai din cauza invataturii gresite despre smerenie si inselari diavolesti pe care o luasem din astfel de povestioare. Cand am vazut ca rugaciunea se facea singura, m-am speriat gandindu-ma ca eu sunt prea pacatoasa ca sa primesc un astfel de dar si m-am speriat sa nu fie cumva lucrarea diavolului. De atunci au trecut ani de zile, si abia acum cateva zile mi-am luat din nou inima in dinti si am reluat practica. Abia acum am gasit puterea sa resping toate neadevarurile care strica adevarata fata a Ortodoxiei, si asta datorita cartii pe care mi-ai dat sa o citesc, am vazut ca de fapt aveam dreptate in toate. Pentru fapta asta buna pe care ai facut-o banuiesc ca o sa fii rasplatit de Domnul, chiar daca intentia ta a fost exact pe dos.