Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Unde scrie ca Schisma s-a produs in 1054 din cauza acestor puncte de discordie? Eu am citit ca un ierarh ortodox a fost excomunicat de o comisie venita de la Roma, dupa care un sinod a anatemizat pe doi din acea comisie. Si de aici schisma. De unde rezulta cele insirate de tine ca si motiv de schisma la 1054?
|
În istorie! "Ierarhul" ortodox la care te referi era chiar Patriarhul Constantinopolului, Mihail Celularie, iar episodul se întâmpla în chiar Catedrala Patriarhală, celebra Aghia Sofia, cea mai frumoasă Biserică Creștină din toate timpurile. Iar "comisia" de la Roma, era delegația trimisă de Papa Leon al IX, condusă de cardinalul Humboldt, care a aruncat anatema pe Masa Sfântului Altar, în timpul Liturgiei! Un gest "creștinesc", făcut de un "creștin adevărat" care avea delegație din partea episcopului său doar pentru a negocia principalul element de neînțelegere dintre cei doi patriarhi, introducerea în crezul Niceeo-Constantinopolitan al adaosului filioque.
Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Ce inseamna pur consultativ? Vrei sa zici ca-i ca la noi pe vremea comunistilor cand Ceausescu decidea la cincinale si toti ceilalti trebuiau sa zica "da, suntem de acord", chiar si atunci cand nimeni nu era deacord?
|
Mi se pare puțin prea tare comparația: să zicem, mai degrabă, ca le cere doar părerea, ca unor consilieri, apoi decide cum îi dictează "infailibilitatea"!
Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Poate ar fi bine sa se revina la aceasta formulare daca tot suntem drept ortodocsi, nu?
|
Eu sunt pentru, mai ales că formularea slavonă nu-mi place (degustibus) dar mai și creează grave confuzii!
Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Bun, inseamna ca de azi inainte, cand voi mai fi intrebata de ce biserica apartin, voi raspunde: de Biserica catolica.
|
Nu-i suficient! Trebuie să spui așa: aparțin Bisericii Una Sfântă, Apostolică, Catolică și Ortodoxă! Pentru că primele 4 atribute sunt cuprinse în Crezul lăsat de Sfinții Părinți de la Sinoadele Ecumenice De la Niceea și Constantinopol (întâiul și al II-lea), în timp ce ultimul a fost câștigat la Sinodul al VII-lea Ecumenic de la Constantinopol când a fost restaurată cinstirea icoanelor și a triumfat Ortodoxia - dreapta slăvire, fapt care se sărbătorește în prima duminică a Postului Sfintelor Paști, în duminica Ortodoxiei
Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Da si nu, pentru ca nimeni la mine in oras nu spune ca merge la Biserica catolica greceasca, sau la Biserica soborniceasca romaneasca sau ruseasca, ci zice ca merge la Biserica Ortodoxa greceasca, romaneasca sau ruseasca.
|
Vezi tu, ăsta-i un indiciu că o societate este bolnavă, atunci când membrii ei uită lucruri care țin de ființa acelei societăți! Așa dispar civilizațiile, dinlăuntrul lor, prin uitare!
Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Buun. In cazul asta, interdictiile legate de femeile la ciclu si lauzie in bisericile romanesti este legata de vreo hotarare sinodala sau nu? Pentru ca in biserica greceasca nu exista, femeile putandu-se si Impartasi la ciclu, ba chiar nici nu au habar ca prin alte tari exista asa ceva. Este o hotarare sinodala sau nu?
|
E o chestie locală. Eu știu preoți români care împărtășesc femeile la ciclu. Treaba cu lăuzia este însă altceva. Este o slujbă care se face după botezul pruncului, prin care mama poate reintra în biserică după 6 săptămâni de absență. Este valabilă în toate Bisericile Ortodoxe Autocefale. La apuseni, nu știu.
Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Deci ramane intrebarea: ridicarea anatemelor este valida in aceste conditii in care s-a facut fara ca Papa sa fi renuntat la cele 4 puncte dogmatice si fara participarea sinodului ortodox, ba chiar multi nici macar nu sunt deacord cu ea? A fost Iisus cu cei doi, Papa si Patriarhul, in acea zi?
|
Efectul dispare atunci când dispare și cauza care l-a generat. Cauza Schismei de la 1054 este grava deosebire de credință materializată, la momentul acela, prin cele 4 puncte: infailibilitatea papală, teza despre imaculata concepție, azima la împărtășanie și filioque. Problema e mai complexă astăzi. Dacă la momentul schismei Episcopia Romei era la limita ereziei, după schismă, ea a devenit eretică de-a-binelea! E ca și cum ai tăia o ramură dintr-un copac. După ce ai tăiat-o (schisma) ea începe să se usuce până moare (erezia).
Judecă (deliberează, nu osândi) și tu singură!
PS
Mesajul n-a încâput pe o singură pagină...