View Single Post
Vechi 23.04.2011, 14:17:07
eeaotly eeaotly is offline
Member

Data înregistrării: 15.02.2011
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Smile

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Iepurasul ca iepurasul, e de la sine inteles ca nu are nimic in comun cu sarbatoarea crestina. Un coleg imi spunea insa ca in satul lui - undeva pe langa Bucuresti - exista insa un obicei ciudat in noaptea Invierii Domnului.

Satenii obisnuiesc sa aduca la biserica gaini vii (in special cocosi) pe care le ofera parintelui. Poate confirma cineva acest obicei si in alte localitati sau regiuni ale tarii?
Ieri am aflat ca un obicei destul de asemanator a existat pana de curand si in localitatea Dabuleni, judetul Dolj. Se aduceu cocosi albi la biserica. E ceva legat de mortii ce au trecut pragul lumii de dincolo fara lumanare si fara impartasanie.

Parere mea, - fara a fi insa antropolog - este ca pasarea asta este privita ca un fel de "mesager" al lumii de dincolo, "intermediar" sau ceva de soiul acesta. Credinta s-a pastrat atat de mult timp, datorita ecoului pe care l-a avut in constiinta oamenilor celebra scena biblica a lepadarii de Hristos pana la cantatul cocosului.

El, cocosul a avut aici rol de constiinta, dar si de mesager - cantecul lui a atras atentia asupra pacatului savasit. In credinta populara el are si puterea de a lunga duhurile rele, (sau, cel putin, de a vesti momentul cand ele sunt indepartate). Nu este chiar asa de fantezist cum pare. Daca ne gandim iarasi la scena biblica, cocosul, prin cantecul lui, alunga minciuna, spaima si tagada, si aduce in sufletul apostolului, regretul, recunostinta si dragostea netematoare pentru invatatorul sau...
Reply With Quote