Citat:
În prealabil postat de AlinB
In primul rand, Mihnea, Hristos a inviat!
|
Adevărat a înviat !
Citat:
In al doilea rand, sa inteleg ca romano-catolicii nu cred ca botezul are puterea de a aduce sufletul unui om mai aproape de Dumnezeu?
|
Botezul înseamnă restaurarea, în om, a Grației Sfințitoare. Iar "grație" înseamnă dar, ceva oferit moca, fără legătură cu meritul celui care primește. Mai departe, cineva poate folosi darul primit într-un fel bun sau într-un fel rău. Dacă îl folosește într-un fel rău, atunci ar fi fost mai bine ca transferul darului să nu fi avut loc.
Să presupunem că un trib de indieni ar fi primit, în dar, o anumită cantitate de trotil. Ei ar putea folosi acest dar, trotilul, ca să arunce în aer niște stânci și să facă o șosea, spre folosul lor. Dar ar mai putea folosi exact același trotil și ca să facă o fărădelege, de exemplu să arunce în aer un tren, să omoare călătorii și să jefuiască vagoanele. În acest ultim caz, nu spunem că ar fi fost mai bine dacă trotilul nu le-ar fi fost dat, ori dacă s-ar fi amânat acest lucru până ce vor fi semne că îl cer pentru un scop bun, ori când altcineva credibil ar garanta pentru ei că va fi spre folosul lor, urmând să se îngrijească de aceasta ?
Citat:
Daca n-ar fi asa, pentru ce am mai boteza copii si nu i-am boteza ca si adulti?
|
Adevăratul motiv al botezului copiilor este teama de a nu muri nebotezați. Excepțional de rare sunt, mai ales în zilele noastre, situațiile în care un copil ar putea muri atât de repede încât nimeni nu ar apuca să îl boteze. Dealtfel, noi credem că Dumnezeu are cu toți un plan de mântuire. Dacă va fi să fie mântuit, atunci va exista destulă vreme pentru a fi botezat.
Citat:
Pe de alta parte, nu cred ca putem vorbi de apostazie pentru cel care a avut parte doar de botez si care n-a ajuns niciodata un crestin practicant.
|
Nu există creștin practicant și creștin nepracticant. Există numai creștini și necreștini. Mai departe, creștinii se clasifică în: drepți și păcătoși. Ceea ce există, ba chia din abundență aș putea spune, este categoria creștinilor păcătoși. A fi creștin, adică a fi încorporat în Poporul lui Dumnezeu care este Biserica, înseamnă a fi botezat. A-L rejecta pe Cristos, după ce mai întâi am fost botezat, este însăși definiția apostaziei. Nu e numai un păcat mare, ci unul de natură, într-adevăr, de a mă scoate din Poporul lui Dumnezeu. Dar ceva rămâne: marca Botezului primit, care va striga împotriva mea, spre mai marea mea pedeapsă.
Citat:
Si poti sa nu mai predici Evanghelia sub asumtia ca acei oameni s-ar putea sa nu o inteleaga/accepte si deci sa-si gaseaca osanda mai mare?
Atunci zelul multor misionari s-ar putea sa fi fost in van sau chiar pagubos?
|
Este o problemă serioasă aici, una pe care mi-am pus-o adesea. Glumind numai pe jumătate, un preot catolic mi-a spus odată: "Nu există numai șapte Sacramente (Taine). Există opt. A opta Taină este ignoranța. Ea, singură, a salvat mai multe suflete decât toate celelalte șapte la un loc". Deci, decât ca oamenii să audă cuvântul Evangheliei și să nu Îl urmeze pe Domnul, mai bine le-ar fi lor să nu îl audă de loc. Prin urmare, munca de misiune și evanghelizare a Bisericii ar fi nu numai inutilă, ci de-a dreptul pernicioasă. Dar, nu este așa: ea trebuie făcută.
În primul rând, trebuie făcută din simplul motiv că așa a poruncit Cristos Bisericii Sale. El le-a spus apostolilor: "mergeți și învățați...". Prin urmare, această muncă trebuie făcută din poruncă divină.
În al doilea rând, faptul că există trei șanse din patru ca sămânța aruncată să nu aducă rod nu este motiv de a nu mai face însămânțări. Pentru fiecare sămânță există speranță, dacă e însămânțată, iar bunul Grădinar o îngrijește pe fiecare cu dreapta Sa. Pentru semințe, nu e mare diferență dacă rămân strânse să putrezească în hambar, murind înainte de a fi însămânțate și niciodată necunoscând lumina Soarelui, ori dacă le mănâncă păsările cerului. Dar pentru acelea care vor rodi, e mare diferență.