View Single Post
Vechi 26.04.2011, 10:38:35
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Draga Adriana3, nu vei putea sa-i "demonstrezi" colegei iehoviste ca Hristos este si Dumnezeu adevarat, din simplul motiv ca Biblia nu este un tratat despre Adevar. Biblia este o calauza spre Adevar. Diferenta e esentiala! Tratatul da formule pe care le poti memora in minte sau pe stick, mai nou e la moda stickul. Dogmatica este un asemenea tratat, dar Biblia nu. Iisus a evitat cat a putut formulari dogmatice stiind bine natura umana care ajunge sa se inchine dogmei, literei, in locul Fiintei si Duhului. Fariseii si carturarii au confirmat acest lucru cu prisosinta. Au ajuns chiar sa omoare Fiinta si Adevarul in numele literei Scripturii si tipiconului de inchinare. Crestinul adevarat trebuie sa-si improprieze Adevarul, nu sa-L memorizeze. Trebuie sa-L caute, nu sa-L recite sau declame. Trebuie sa-L "manance", "mestece" si "digereze", nu sa-L inghita ca pe o pastila de algocalmin. Ai nevoie de Har, nu de citate, pentru asta. Si colega la fel, fara Har nu va putea intelege, mesteca si digera Adevarul. Adevarul se naste, nu se invata, El este Fiinta, nu stiinta, si se naste doar din iubire, adica din Har, nu din formule sau citate.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Nu m-am putut loga ieri sa raspund. Hristos a inviat! Scuze ca iti spun eu, ceea ce scrii e cam gresit, e mai mult o interpretare neoprotestanta decat ortodoxa. Trebuie sa fim atenti la ce idei preluam, sa le selectam si sa vedem de unde provin. In general ideile ecumeniste sunt neoprotestante sau, in caz si mai rau, new-age (new-age ar insemna in interpretarea mea conceptia ca toate religiile sunt bune, imbinata cu paranormal).
Neoprotestantii cred ca toti se mantuiesc dupa ce se boteaza la ei, deci toti sunt sfinti. Asa ca nu acorda prea mare importanta sfintilor, doar si ei sunt tot sfinti, pot oricand sa-i contrazica. De asemenea, avand atatea mii de denominatiuni e normal sa spuna ca nu are importanta dogma, ar fi mii de dogme diferite. Asta la un neoprotestant ecumenist, ca altfel ei spun ca doar cei din cultul lor se pot mantui. Asadar ecumenismul nu ridica pe toti la nivelul cel mai inalt, adica ortodoxia, ci coboara pe toti la nivelul cel mai scazut dintre cultele ce participa la ecumenism, adica neoprotestantismul si chiar new-age.

Sunt cateva neintelegeri, ar trebui sa ne lamurim ce inseamna dogma, erezie, adevar, etc.
Toate dogmele sunt cele din Sfanta Scriptura. Dogma este adevarul de credinta, adevarul revelat. Adevarul este revelat de Duhul Sfant, de aceea orice neadevar este si un pacat impotriva Duhului Sant, Duhul Adevarului.
Sfintii chiar numeau asa erezia, hula impotriva Duhului Sfant, blasfemie.
Daca spunem ca dogmele nu au importanta inseamna ca ii contrazicem pe toti sfintii, ei au luptat impotriva ereziilor. Duhul Sfant spune doar adevarul, iar cine are har vede adevarul. Ar fi ilogic sa spunem ca noi am avea mai mult har decat sfintii, care l-au capatat in urma eliberarii de patimi. Am spune doar din mandrie, ca noi ne consideram mai mari decat ei, ca vedem mai bine adevarul, ca intelegem mai bine si ce e dragostea.
Cred ca e bine sa deosebim duhurile lumesti de Duhul Sfant.