View Single Post
Vechi 26.04.2011, 13:41:31
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de luciand Vezi mesajul
Intervin și eu, fără să am pretenția că am epuizat subiectul și fără să încerc să mă substitui lui Cătălin
Vreau doar să te avertizez cu privire la faptul că Martorii lui Iehova nu este o denominație creștină: ei sunt o facțiune de factură iudaică, un fel de sectă mozaică. Faptul că nu se adrezează divinității decât cu apelativul Domn-Adonai (în Sepuaginta), cu sau fără majuscule, este urmare a reținerii iudeilor de a pronunța numele lui Dumnezeu (foloseau doar tetragrama IAHV care doar se scria, nu se pronunța). În rest Îl apelau prin acest Domnul.
Cu privire la pasajele în care se spune explicit că Hristos este Fiul lui Dumnezezeu, deci și Dumnezeu adevărat, sunt cele trei pasaje privitoare la Bozetul lui Hristos de către Ioan Înaintemergătorul: Sfânta Evangelie după Marcu, cap. I, 9-12, Sfânta Evangelie după Luca, cap. III, 15-22 și Sfânta Evangelie după Ioan, cap. I, 19-36.
Deja am citit o parte din cartea pe care mi-a dat-o sambata cadou, cu viata lui Iisus, asa cum este prezentata la ei si nici vorba sa se tina de iudaism dimpotriva, legea iudaica este abolita pentru ei. Ceea ce respecta ei este Noul Testament asa cum il inteleg ei. Pe Dumnezeu il numesc Yehova (care vine de la evreiescul IAHV) sau DOMN, iar pe Iisus il numesc Domn, insa nu exista nimic altceva iudaic. Si la alti protestanti am vazut ca il numesc pe Dumnezeu Adonai, si nu vad nimic gresit in asta. Noul Testament nu a anulat Vechiul Testament ci l-a desavarsit. Numele date anterior lui Dumnezeu de catre evrei raman valabile. Legea evreiasca insa a fost desavarsita in Noul Testament si ei pe asta o tin din cate am citit pana acum.
Problema este alta, recunoasterea lui Iisus ca Dumnezeu. Pasajele date de tine nu sunt deloc folositoare, sunt exact pasajele de care se servesc si ei pentru a arata ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu, pentru care a dat marturie insusi Dumnezeu. Nu aici este problema, ei recunosc faptul ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu, dar nu recunosc ca Iisus este si El Dumnezeu. Si noi, oamenii, suntem fii lui Dumnezeu, vezi de exemplu parabola cu fiul ratacitor, rugaciunea Tatal Nostru si altele de acest gen, dar asta nu inseamna ca si noi suntem Dumnezei. Ei, la ei, in sensul asta este si Iisus Fiul lui Dumnezeu, in sensul in care suntem si noi, fii doar din punct de vedere spiritual, prin Har, singura diferenta dintre Iisus si noi fiind aceea ca Iisus era un spirit superior oamenilor si ingerilor, spirit care a fost creat/nascut inaintea omului, care la randul sau a creat si restul in colaborare cu Dumnezeu si care s-a dat Jertfa pentru iertarea pacatelor noastre, El fiind fara greseala. Ca atare singurul argument valabil ar putea fi pasajele in care sa scrie clar ca Iisus este si El Dumnezeu, nu doar un fiu spiritual (duhovnicesc) ca si noi. Singurul pasaj de genul asta pe care il stiu este cel de la Ioan unde zice ca Cuvantul era la Dumnezeu si Cuvantul este Dumnezeu. Incurca doar formularea "la inceput" pentru ca Dumnezeu nu are inceput. Dar sper sa se rezolve cu alfa si omega.