pentru Catalin - continuare
Cat despre gandirea ingusta, din nou omul iti vorbeste de mere si tu vorbesti de pere. Eu am vorbit de faptul ca tu afirmi ca Duhul Sfant a parasit Biserica catolica in 1054 in timp ce cearta pe tema Filioque a aparut cu mult inainte, cu secole inainte. De la eretic pleaca Duhul Sfant indiferent daca erezia lui este oficializata sau nu. Teoria a fost acceptata de unii si respinsa de altii, ca doar de asta se cheama "cearta" nu au fost doar discutii calme pe seama ei si acceptata in unanimitate de toti din momentul aparitiei ei ci dimpotriva, au fost certuri si pareri contrarii, dar asta nu a facut ca Duhul Sfant sa plece. Si iata ca tu zici ca dogma a intrat in mod oficial in Crez in 1014 dar nu ai afirmat niciodata ca Duhul Sfant a parasit biserica catolica in 1014 ci in 1054, deci Filioque nu l-a facut pe Duhul Sfant sa plece, pentru ca ar fi plecat din 1014 in cazul asta. In 1054 s-au dat niste anateme, a fost declaratia de razboi intre biserici, si de aici vine considerarea anului 1054 ca an al schismei, fara nici o legatura cu Duhul Sfant.
Si daca tot exista o minune la catolici pe care o recunosti conform principiului tau legat de data de 1054, minunea de la Lanciano, spune-mi te rog, cu ce anume au celebrat catolicii in ziua aceea Euharistia? Cu azima sau cu bucatele de paine care se pun in vinul din Potir asa cum se face la noi? Ai observat ca unul din argumentele folosite pentru a demonstra ca este vorba de Euharistie este:
"The Host-Flesh, as can be very distinctly observed today, has the same dimensions as the large host used today in the Latin church; it is light brown and appears rose-colored when lighted from the back."
De asta ce mai spui?
Iar ca sa iti dai seama ce inseamna rea intentie, spune-mi si mie de unde stii ca moastele ortodoxe sunt adevarate si nu sunt de la diavolul? Daca as gandi ca si tine si as pune in oala "diavol" toate minunile de la Dumnezeu care sunt la ortodocsi asa cum le pui tu pe cele de la catolici si protestanti, pai ti-as spune asa tie: "moastele sfintilor ortodocsi sunt inselari de la diavolul, el a inventat toate criteriile si a facut toate minunile ca sa ii duca in inselare pe ortodocsi si sa ii faca sa se inchine la icoane si la oameni in loc sa se inchine lui Dumnezeu, si sa ii faca sa asculte de invatatura oamenilor in loc sa aiba unic invatator pe Hristos. "
Tu cum ai putea sa ma combati daca eu ti-as raspunde mereu ca toate minunile ortodoxe vin de la diavol? Si as mai adauga si citatul cu diavolul care va face minuni mari ca sa ii insele si pe cei alesi, adica pe ortodocsi, insistand ca moastele fac parte dina ceste minuni si ca atare sfintii de fapt nu sunt sfinti, deci invatatura lor, cea pe care te bazezi tu, este inselare pur diavoleasca ? Intelegi acum de ce este rea vointa si pacat impotriva Duhului Sfant o astfel de atitudine ? Pentru ca ea inchide orice cale a lui Dumnezeu catre inima invartosata a omului !
Ca atare, daca persisti in astfel de atitudine fata de altii in loc sa faci efortul sa discerni cele ale lui Dumnezeu de cele ale satanei, eu nu am sa mai raspund. Ai deja suficiente informatii din suficiente surse ca sa intelegi, ramane sa si vrei sa intelegi.
|