Citat:
În prealabil postat de catalin2
Nu cunosc niciun sfant sa fi spus asa ceva, daca dvs. cunoasteti puteti da, eu nu am unde sa caut daca n-am auzit niciodata pana acum. Sper ca nu e vechea discutie cu primirea eterodocsilor in Biserica, pe care din punctul meu de vedere am lamurit-o si nu doresc sa o repet de fiecare data. Nu mi-ati raspuns la intrebarea de ce sinoadele hotarau ca unii schismatici sau eretici sa fie primiti prin repetarea botezului, altii prin Mirungere, iar altii doar prin pocainta. In timp ce o alta hotararea spunea clar ca cine repeta Botezul valid se cateriseste. Unii duhovnici spun ca din cauza ca stilistii repeta Botezul ortodox au devenit eretici.
|
Nici nu m-ați întrebat. Răspunsul este simplu: pentru că sinoadele locale nu sunt infailibile iar hotărârile lor nu sunt valabile dacă nu sunt confirmate de Sfântul Părinte. Astfel, au fost sinoade locale convocate de Sf. Ciprian care au decretat că botezul săvârșit de către eretici nu este valid și care au încercat să impună practica rebotezării.
Acestora li s-a opus Sf. Ștefan, mucenicul, Papă al Romei (care este recunoscut ca sfânt în BO și celebrat la 3 august) care a arătat că
botezul săvârșit de eretici este valid dacă sunt respectate condițiile de fond și formă, adică materia, intenția și formula baptismală și implicit că Harul lucrează și în afara Bisericii, deoarece validitatea Botezului presupune lucrarea Harului și nu poate fi concepută altfel. De altfel, aceasta este și învățătura Bisericii până în ziua de astăzi.
Vedeți că nu toți sfinții Bisericii Nedespărțite vă dau dreptate.