Citat:
În prealabil postat de Mirean
Observa ca ii iubesti mai mult pe greci si rusi decat Biserica Ortodoxa nationala... De ce oare?
|
Pui stramb problema, din perspectiva nationala. Nu e vorba de romani, rusi, greci, ci de atasamentul fata de ortodoxie. Si este vizibil ca romanii si grecii au o atitudine mai laxa decat rusii.
In lumea ortodoxa BOR este privita (alaturi de Patriarhia ecumenica si cea a Antiohiei) intre cele mai ecumeniste. Nu e dialog, conferinta, manifestare ecumenica de la care BOR sa lipseasca. E vorba de iubire fata de heterodocsi? De o viziune modernista? De dorinta de a nu da cu piciorul la invitatiile externe, bursele, titlurile, faima dobandita? E greu de zis si ma rog ca Dumnezeu sa-i aiba in paza pe mai-marii nostri.
Daca cineva isi pune problema care dintre ortodocsi ar fi mai dispusi la compromisuri, nu cred ca se va gandi la rusi. Pentru verticalitatea lor in raport cu heterodocsii, pentru zecile de mii de martiri din perioada comunista, pentru sfintii lor (unii din ei - Sf. Siluan si Pr. Sofronie - fiind dascalii lumii contemporane), pentru teologii rusi din exil care care au uimit Occidentul, cred ca ar trebui sa vorbesti mai frumos despre rusi si ceea ce reprezinta ei pentru ortodoxie.
Nu sunt nici ei perfecti, n-am sustinut asa ceva. In trecut Biserica Rusa a slujit imperialismul si panslavismul rusesc. Dar nici sa-i dispretuiesti nu e corect.