Citat:
În prealabil postat de Grigorie
Daca cineva isi pune problema care dintre ortodocsi ar fi mai dispusi la compromisuri, nu cred ca se va gandi la rusi. Pentru verticalitatea lor in raport cu heterodocsii, pentru zecile de mii de martiri din perioada comunista, pentru sfintii lor (unii din ei - Sf. Siluan si Pr. Sofronie - fiind dascalii lumii contemporane), pentru teologii rusi din exil care care au uimit Occidentul, cred ca ar trebui sa vorbesti mai frumos despre rusi si ceea ce reprezinta ei pentru ortodoxie.
Nu sunt nici ei perfecti, n-am sustinut asa ceva. In trecut Biserica Rusa a slujit imperialismul si panslavismul rusesc. Dar nici sa-i dispretuiesti nu e corect.
|
E normal sa aiba mai multi martiri, pentrui ca si numarul lor (al rusilor) este incomparabil mai mare cu cel al românilor.
Nu-i dispretuiesc, nu-i urasc. Cu siguranta ii respect. Imi place literatura rusa (se simte duhul Ortodoxiei), iar Andrei Rubliov este, evident, unic.
Spuneam doar ca avem tendinta de a ne uita peste gard la unii sau la altii, indiferent ca este vorba de Occident sau Orient. Apoi ne intoarcem si ne plangem de mila. Exagerez, desigur....
dar ai inteles ideea.