Subiect: casatorie
View Single Post
Vechi 29.04.2011, 08:15:07
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Totusi nu am inteles mesajul dvs?Daca Il punem pe Cristos in centru,ne putem casatori avand sorti de izbanda chiar si la 15 ani,pt ca avem fluturi in stomac si vrem sa fim in conformitate cu poruncile?
Oare religia atat asteapta de la noi,numai punerea relatiilor intime la adopostul aprobarii bisericii?
La atat se reduce intelesul nuntii,al casatoriei?
Sunt două căi, amândouă la îndemâna noastră: prima este "prin Cristos, cu Cristos și în Cristos", iar a doua este calea lumii, în completa ignorare a Lui, care este Calea, Adevărul și Viața. Cine alege a doua cale, își riscă nu numai fericirea e lumea cealaltă, ci foarte adesea fericirea pe lumea aceasta, fiindcă știm că păcatele au consecințe atât spirituale, cât și temporale. Poți face bani și cu Cristos, și fără Cristos, dar de săturat sufletul, numai El satură, el este Hrana cea adevărată, El este Apa cea vie.

În ceea ce privește căsătoria, știm că ea are cele trei funcții: de facere de copii și creștere bună a lor, de ajutor mutual între soți și de remediu al concupiscenței. Ultima funcție, pe care o numiți "fluturi în stomac" are importanța ei. Despre ea ne vorbește Apostolul, când ne spune că mai bine este să ne căsătorim decât să ardem. Chiar și perioada 15-18 ani este o vârstă suficientă (pentru fete) să se căsătorească, de ce nu ar fi ? Ne spune Sf Tradiție că Maica Domnului nici nu împlinise bine 15 ani când a fost chemată în misiunea ei, de a fi mamă și de a-L găzdui pe Domnul. Chestia asta, cu "mai întâi să-ți faci un rost (un rost înseamnă bani, nu ?), pe urmă să te căsătorești" vine de niciunde. Nu am întâlnit nici în Cărțile Sapiențiale, nici în întreaga Biblie așa un îndemn. Nu vine de la Dumnezeu, vine de la oameni. Iar oamenii, așteaptă tot mai mult să-și facă un rost. Bunica mea, Dumnezeu s-o ierte, a așteptat până la 17 ani, când s-a căsătorit. Mama a așteptat până la 26. Acuma, se așteaptă frecvent până peste 30 de ani. Vârsta medie la căsătorie a tot crescut, iar nupțialitatea a scăzut, în timp ce, paradoxal, divorțialitatea a atins cote nemaiîntâlnite. Aceste simple observații statistice sunt suficiente ca să vedem că ceva nu merge, nu e în regulă. Și, o parte din vină, eu cred că o poartă această idee, "întâi un rost în viață, pe urmă căsătoria". Nu, Yasmina, căsătoria bine e să fie începutul, nu sfârșitul !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote