View Single Post
Vechi 30.04.2011, 11:52:16
Tangun Tangun is offline
Banned

Data înregistrării: 28.01.2011
Implicit

[quote]Aici apare iarasi o intrebare: sa inteleg ca starea de iluminare este starea in care sinele adevarat e in conexiune cu Sursa sa, sau este sa inteleg ca sinele adevarat si Sursa sunt Una. Ca nu e acelasi lucru. [quote]

Ca sa iti dai seama ca sinele adevarat si Sursa sunt Una, trebuie sa intelegi ca Sursa este Viata. Dar nu stii ce este Viata.
Egoul rezultă din scindarea produsă în interiorul spiritului uman, în urma căreia identitatea se separă în două părți pe care le-am putea denumi „eu” și „mine” sau „mine” și „însumi”. Așadar, orice ego este schizofrenic, ca să utilizăm cuvântul în sensul său cunoscut, cel de scindare a personalității. Trăiți cu o imagine mentală despre voi înșivă, despre sinele conceptual cu care sunteți în relație. Viața însăși devine conceptualizată și separată de ceea ce sunteți atunci când spuneți „viața mea”, în momentul în care spuneți sau gândiți „viața mea” și credeți în ceea ce spuneți (nefiind deci o simplă convenție lingvistică), ați intrat pe tărâmul iluziei. Dacă există „viața mea”, înseamnă că eu și viața sunt două lucruri separate, astfel că pot să-mi și pierd viața, imaginara mea avuție prețioasă. Moartea devine o pretinsă realitate și o amenințare. Cuvintele și conceptele divid viața în segmente separate care n-au nicio realitate intrinsecă. Putem chiar spune că noțiunea „viața mea” este iluzia primordială a separării, sursa egoului. Dacă eu și viața suntem două lucruri distincte, dacă eu sunt separat de viață, atunci sunt separat de toate lucrurile, de toate ființele, de oameni. Dar cum aș putea fi separat de viață? Ce „eu” ar putea exista în afara vieții, în afara Ființării? Este absolut imposibil. Așadar, nu există ceva ce poate fi denumit „viața mea”, iar eu nu am o viață. Eu sunt viața. Eu și viața suntem una. Nu poate fi altfel. Atunci cum aș putea să-mi pierd viața? Cum aș putea pierde ceva ce nu am dintru început? Cum pot pierde ceva ce Sunt? Este imposibil.

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Problema e ca pentru mine aceasta viziune si aceasta stare de iluminare e mult prea putin. Stiu, vei spune ca din cauza legaturii cu forma, ca n-am parasit acele identificari cu aia, cu aia, cu aia, din cauza asta am impresia falsa ca iluminarea reprezinta mai nimic. Da, pentru mine reprezinta nimic pentru ca n-am sesizat SENSUL. Pe de-o parte nu sunt de acord ca formele, dualitatile si separabilitatea sunt iluzii, iar pe de alta parte nu ma multumeste pacea, linistea si bucuria in lipsa unui SENS mai profund. Daca imi dai un SENS mai profund decat acestea mai discutam, functie de acel sens pe care mi-l vei da, in caz contrar ma declar dezmagit de iluminare si raman doar la credinta mea.
Multumesc, oricum, pentru efortul de a-mi raspunde.
Tu nu ai trait bucuria ca sa iti poti da seama ca un sens mai profund decat infinitatea Vietii e imposibil. De aceea bucuria ti se pare un lucru marunt. Daca continui asa viata ta este inseparabila de iluzia si suferinta.

Prin intermediul momentului prezent aveți acces la însăși puterea vieții, la ceea ce a fost denumit în mod tradițional „Dumnezeu”. De îndată ce-i întoarceți spatele, Dumnezeu încetează să mai fie o realitate în viața voastra, iar tot ceea ce vă rămâne este conceptul mental de Dumnezeu, în care unii cred și pe care alții îl neagă. Chiar și credința în Dumnezeu este doar un palid substitut pentru realitatea vie a lui Dumnezeu, ce se manifestă în fiecare moment al vieții voastre. Ceea ce este măreț se naște din lucrurile mărunte, dacă știi să le acorzi suficient respect și atenție. Viața tuturor constă în realitate din lucruri mici. Măreția este o noțiune mentală abstractă și fantezia preferată a egoului. Paradoxul este că fundamentul măreției îl reprezintă tratarea cu respect a lucrurilor mărunte din momentul prezent, nu urmărirea ideii de măreție. Momentul prezent este întotdeauna mic, în sensul că este întotdeauna simplu, dar înăuntrul lui se află ascunsă cea mai mare putere. Doar atunci când sunteți în concordanță cu momentul prezent aveți acces la puterea respectivă. Sau ar fi poate mai adevărat să spunem că atunci are ea acces la voi, iar prin voi, la această lume. Iisus vorbea despre această putere atunci când spunea: „Nu eu, ci Tatăl — care rămâne întru mine — face lucrările Lui.” Și: „Eu nu pot să fac de la Mine nimic”. Neliniștea, stresul și negativitatea vă taie legătura cu puterea respectivă. Iluzia că sunteți separați de puterea care conduce universul revine. Simțiți din nou că sunteți singur, că vă luptați cu o situație sau că încercați să realizați un lucru sau altul. Dar de ce au apărut neliniștea, stresul sau negativitatea? Deoarece ați întors spatele momentului prezent. Și de ce ați procedat așa? Ați crezut că altceva era mai important. Ați uitat care vă era scopul principal. O singură greșeală mică, o singură interpretare eronată dă naștere unei lumi de suferință.

Bucuria nu ai trait-o inca. Pacea adusă de acțiunea în stare de abandon interior se transformă în însuflețire atunci când chiar vă bucurați de ceea ce faceți. Bucuria este o a doua modalitate de efectuare a acțiunii conștiente. Pe noul pământ, bucuria va înlocui dorința ca forță motivațională din spatele acțiunilor oamenilor. Dorința se naște din amăgirea egoului că sunteți un fragment separat, fără legătură cu forța care se află în spatele întregii creații. Prin intermediul bucuriei vă conectați la însăși forța aceea creativă universală.
Atunci când faceți din momentul prezent, nu din trecut sau din viitor, punctul focal al vieții voastre, capacitatea voastră de a vă bucura de ceea ce faceți — și prin aceasta calitatea vieții voastre — crește în mod dramatic. Bucuria este aspectul dinamic al Ființării. Atunci când forța creativă a universului devine conștientă de sine, ea se manifestă ca bucurie. Nu trebuie să așteptați ca ceva „semnificativ” să apară în viața voastră pentru a vă putea bucura în sfârșit de ceea ce faceți. In bucurie există mai multă semnificație decât ați putea avea nevoie vreodată. Sindromul „dorinței de a începe să trăiți” este una dintre cele mai obișnuite amăgiri ale stării inconștiente. Este mult mai probabil că expansiunea și schimbarea pozitivă la nivel exterior vor veni în viața voastră dacă vă puteți bucura de ceea ce faceți deja, în loc să așteptați vreo schimbare ca să puteți începe să vă bucurați de ceea ce faceți. Nu cereți minții permisiunea să vă bucurați de ceea ce faceți. Nu veți primi decât o mulțime de motive pentru care nu vă puteți bucura. „Nu acum”, va spune mintea. „Nu vezi că sunt ocupată? N-am timp. Poate mâine ai putea începe să te bucuri...” Acel mâine nu vine niciodată dacă nu începeți să vă bucurați de ceea ce faceți acum. Când spuneți: îmi place să fac aceasta sau cealaltă, este vorba despre o percepție greșită. Face să pară că bucuria vine din ceea ce faceți, dar nu este cazul. Bucuria nu vine din ceea ce faceți, ea curge din adâncul vostru în ceea ce faceți și, astfel, în lumea aceasta.

Percepția eronată că bucuria vine de la ceea ce faceți este normală, dar și periculoasă, căci dă naștere credinței că bucuria poate fi derivată din altceva, dintr-o activitate sau dintr-un lucru. Și atunci căutați în lume bucuria, fericirea. Dar lumea nu vi le poate da. De aceea trăiesc mulți oameni într-o stare constantă de frustrare. Lumea nu le dă ceea ce cred ei că le este necesar. Atunci care este legătura dintre ceea ce faceți și starea de bucurie? Vă veți bucura de orice activitate în care veți fi pe deplin prezenți, orice activitate care nu reprezintă doar un mijloc pentru atingerea unui scop. Nu acțiunea este cea de care vă bucurați în realitate, ci sentimentul profund de însuflețire ce curge în ea. Însuflețirea respectivă este una cu ceea ce sunteți. Aceasta înseamnă că, atunci când vă bucurați să faceți ceva, experimentați cu adevărat bucuria Ființării în aspectul ei dinamic. De aceea, orice faceți cu bucurie vă conectează la forța din spatele întregii creații. Iată o practică spirituală care va aduce forță și expansiune creativă în viața voastră. Faceți o listă cu mai multe activități de rutină pe care le efectuați frecvent. Includeți activități pe care le considerați neinteresante, plictisitoare, obositoare, iritante sau stresante. Dar nu includeți nimic din ceea ce urâți sau nu puteți suferi să faceți — caz în care fie acceptați, fie încetați să faceți lucrul respectiv. Lista poate include mersul la serviciu și înapoierea, cumpărăturile cotidiene, spălarea rufelor sau orice altceva considerați obositor sau stresant în munca de fiecare zi. Apoi, ori de câte ori efectuați activitățile respective, faceți din ele o cale spre vigilență. Fiți absolut prezenți în ceea ce faceți și simțiți liniștea vigilentă, însuflețită din interiorul vostru ca fundal a activității. Veți descoperi în curând că ceea ce faceți într-o astfel de stare de atenție susținută nu mai este stresant, obositor sau iritant, ci devine sursă de bucurie. Mai exact, ceea ce vă produce bucurie nu este în realitate acțiunea exterioară, ci dimensiunea interioară a conștiinței ce curge în acțiune. Aceasta înseamnă să găsiți bucuria Ființării în ceea ce faceți. Dacă simțiți că viața voastră este lipsită de semnificație sau este prea stresantă sau obositoare, aceasta se întâmplă deoarece nu ați adus încă în viața voastră dimensiunea respectivă. Scopul vostru principal nu a devenit încă acela de a fi conștienți în ceea ce faceți.
Reply With Quote