Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Cred că este în interesul dv să nu extindem discuția la atrocitățile săvârșite de ortodocșii ruși, dar și sârbi asupra dreptcredincioșilor catolici, atât în perioada comunistă, cât și în perioada anterioară, țaristă. Sfântul Iosafat, victimă a vicleșugurilor criminale ale arhiereilor ortodocși, a fost, este și va fi cel mai venerat martir al Unirii, nu numai în Ucraina natală, ci în toată lumea catolicilor răsăriteni.
Iarăși, o istorie cu "dacă" nu are rost. "Dacă național-țărăniștii ar fi interzis Biserica Greco-Catolică" este un nonsens. Nu numai că nu au interzis-o, ci mulți dintre memorandiștii și patrioții români care au fost stâlpi ai Partidei Naționale din Ardeal au fost buni catolici, ori chiar preoți destoinici (precum Bărnuțiu, bunăoară). Comuniștii au încercat distrugerea Bisericii Greco-Catolice fiindcă au simțit acolo un focar de românism, care trebuia pus cu botul pe labe sau anexat intereselor pravoslavnicilor roșii, după cum și, în plan politic, legionarii avuseseră aceeași soartă. Cu legionarii le-a ieșit pasiența, astăzi vedem că e un curent politic mort. Explicabil: cu toate meritele sale pentru românitate, legionarismul rămâne o alcătuire făcută de oameni. Ei bine, cu greco-catolicii nu le-a mers. Astăzi, greco-catolicismul se reface în toate zonele țării. Ca să nu mai vorbim de Ucraina, unde această Biserică martiră numără astăzi mai bine de 4 milioane de credincioși.
|
De aceea am zis "prin absurd" si am dat acel exemplu, pentru ca stiu ca taranistii aveau in randurile lor multi greco-catolici.
Comunistii romani au desfiintat BRU nu din motive ce tin de Romania, ci din motive ce tin de Rusia si Stalin. Pentru ca BU a fost desfiintata daca nu ma insel in toate tarile ocupate de comunisti, nu numai in Romania.
Nu stim exact de ce Stalin a dat acest ordin, eu am presupus ca din cauza a ceea ce s-a intampalt in Ucraina in perioada razboiului. Poate sa nu fie asa, nu stiu exact.
Legat de perioada razboiului, in Ucraina atrocitatile au fost in principal impotriva polonezilor bastinasi. Cum dadeam si in link, preoti catolici au afirmat ca si preotii greco-catolici au indemnat la uciderea polonezilor. Asta in urma resentimentelor din perioada interbelica, cand acea parte a Ucrainei ajunsese in cadrul Poloniei si nici ei nu se purtasera prea frumos cu ucrainienii.
In Croatia situatia a fost mai tragica, dar aici resentimentele erau legate doar de faptul ca Serbia devenise dupa primul razboi conducatoarea federatiei formate. Incepe epurarea sarbilor, iar regimul era in legatura si cu BC de acolo. Sarbii sunt trecuti fortat la catolicism, diferit fata de comunism, pentru ca erau atei comunistii. In fine, nu are rost sa dezvoltam discutia aceea ce s-a intampalt in trecut, pentru ca tine mai mult de fapte omenesti, nu neaparat de religie.
In schimb nu cunosc atrocitatile ortodocsilor rusi asupra catolicilor si nici a celor sarbi, decat cele din perioada razboiului, poate. Sarbii s-au razbunat dupa ocuparea Croatiei, dar ei erau tot comunisti, partizanii. Armata Rosie era comunista, fara vreo legatura cu BO. Sper ca nu s-a intampat ca preoti ortodocsi sa incite la omoruri.
Nu stiu nimic de Iosafat, acum am citit pe net, ajungand chiar la mesajul dvs. de pe forumul catolic. In rest exista doar o mica notita pe wikipedia. Nu stiu de unde ati luat informatia ca arhiereii rusi l-au omorat sau au incitat la omorarea lui. Daa, acum am citit mai multe link-uri de pe wikipedia, nicaieri nu scrie ca arhereii au avut vreo implicare, ci ca a fost omorat, probabil de unul/unii ce nu acceptau uniatia. Ca si in Transilvania unii s-au opus uniatiei.
http://www.newadvent.org/cathen/08503b.htm
Sa nu extindem discutia la victimele uniatiei, cel putin in Transilvania, le-am tot discutat pe celalalt forum.