Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Subscriu întru totul.
Aș mai adăuga un lucru, rezultat din observațiile și experiența mea: nu este bine să "ardem etapele", sărind direct la iubirea de Dumnezeu, fără a trece mai întâi prin frica de El. Aceasta este ceea ce eu numesc adesea "eroarea iubiristă", care face ravagii în multe suflete din zilele noastre.
Vedem bine, din succesiunea Cărților care alcătuiesc Sf Scriptură, că a existat o pedagogie în Revelația lui Dumnezeu. Creatorul a început prin a inspira frica de El. Drepții din Lumea Veche se temeau de Dumnezeu așa cum se temeau de trăznet. Abia DUPĂ Întrupare și, mai ales, după suferințele, moartea, învierea și înălțarea Domnului nostru, oamenii au întrevăzut măsura de necuprins a iubirii Lui. Abia noi, cei care trăim în vremea Legii Noi, putem să-i spunem Lui "tată" și "părinte".
Așa cum, în biologie, se spune că "ontogeneza recapitulează filogeneza", tot așa e bine să facem și noi în metamorfoza noastră spre Cristos. Frica de Dumnezeu, teama de suferința eternă din Iad este bun început al smereniei noastre și bază solidă de urcare. Ca și rușinea, simțământ insuflat de sus, frica de urgia lui Dumnezeu care "zdrobește dinții păcătoșilor" este ceea ce, în leagănul credinței noastre, ne ține departe de păcat.
Un pic mai pe larg am scris despre aceste lucruri aici: http://regnabit.wordpress.com/2010/0...le-ale-sale-i/
|
Subscriu si eu la subscrisu' prietenului Mihnea. Asa e, frica tematoare e prima etapa din pedagogia lui Dumnezeu cu noi spre a atinge iubirea de Dumnezeu. Acuma, Mihnea draga, ma iarta ca eu am sarit etapa si am dat dirept in iubirism, care fage ravagii in mine, si nu uita, te rog, cand ajungem acolo ... unde vom ajunge, dupa iubirea si fapta fiecaruia, nu uita, zic, sa inmoi degetu' si sa arunci inspre mine ..., ca eu tare ma voi bucura sa te vad acolo unde-i numa' puf si roz.
Har, smerenie si jertfa de sine.