View Single Post
Vechi 02.05.2011, 13:12:15
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Cred ca prea multa scolastica e de vina. Nici acum nu-mi vine sa cred cum o bucovineanca neaosa, din familie credincioasa (imi aduc aminte ce spuneai de bunica ta) sa ajunga sa treaca de la ortodocsi la catolici.
:) Cum adica e de vina scolastica??

Un lucru mai putin stiut despre bucovinenii autentici: NU sunt anti-catolici, dimpotriva. Crescand in Bucovina n-am auzit niciodata nimic rau la adresa (romano-)catolicilor (greco-catolici nu avem) venind din partea unui bucovinean. Anti-catolicii inversunati sunt in general regateni (cei care vin din localitati care inainte de 1918 faceau parte din Regatul Romaniei, nu din Bucovina austro-ungara, adica ne-bucovineni, ne-transilvaneni), sau oricum venetici. Ca veni vorba, bunica nu avea multe cuvinte de lauda la adresa ragatenilor. La adresa "nemtilor," da.

Si inca ceva: stilul moldovenesc, tipic tuturor bisericilor si manastirilor din Bucovina inca din secolul 14, este o imbinatie foarte frumoasa intre stilul gotic (tipic occidental) si cel bizantin. Catedrala catolica de la Baia (langa Siret), astazi in ruine, a fost construita din porunca lui Alexandru cel Bun la inceputul secolului al 15-lea, sotia lui, Margareta, fiind poloneza si catolica. Deci erau casatorii mixte si la acea vreme.

Si nu, a fi ortodox nu inseamna a fi anti-catolic.