Iconografia e mai mult decat reprezentarea unor chipuri de sfinti, cu asta se ocupa pictura religioasa. Descrierea fizica a lui Iisus este facuta de catre un contemporan al Lui: consulul Lentulus,daca nu ma insel, intr-o scrisoare - raport.
Imi permit sa-mi spun si eu parerea cu privire la machiaj, bijuterii,etc. Sa te folosesti de artificii ca sa modifici, corectezi si infrumusetezi ce ti-a dat Dumnezeu e o ofensa adusa Lui. Cu alte cuvinte, te consideri mai creator decat El, Creatorul. Nu esti multumit/a cum te-a facut: nici o problema-exista machiaj, chirurgie plastica, etc. Te impodobesti cu tot felul de zorzoane ca sa-ti arati situatia, gustul sau mai stiu eu ce, ca sa impresionezi, cuceresti. Dar astea sunt premise false pentru ca pleaca de la minciuna si au scopuri mai mult decat superficiale pentru ca nu arata, de fapt, decat o imagine care nu corespunde.
Dintr-o alta perspectiva, se poate vorbi de decent si indecent, ceea ce se refera la lucruri si situatii diferite, in diferite perioade istorice. De exemplu, acum 100 de ani, era indecent ca unei femei sa i se vada glezna... Lucrurile s-au schimbat dar nu in bine, sau in directia care sa fie ziditoare pentru om,asta e! Vreau sa spun ca esti indecent atunci cand incerci, constient sau nu, sa atragi atentia, sa iesi in evidenta.
Daca punem una langa alta aceste doua premise, sunt convins ca ar trebui ca fiecare om sa se gandeasca mai bine atunci cand sta prea mult la oglinda cu "corectorul".
Punand una langa alta
|