View Single Post
Vechi 03.05.2011, 00:44:31
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Să nu uităm că Hristos, Fiul Lui Dumnezeu, este Rațiunea tuturor lucrurilor. Așa cum le-a gîndit El pe toate, exact așa s-au făcut de către Duhul Sfînt. Deci credința în El trebuie să fie rațională, logică. Cam așa spunea Părintele Galeriu.

Găurile negre nu sînt în doctrină, ci sînt manifestarea neștiinței și ignoranței noastre care sînt PĂCATE - conform scriitorilor filocalici.
Găuri negre am numit întrebările fără un răspuns satisfăcător din punct de vedere rațional. Ca să nu mă înțelegi greșit... mă refeream în postul anterior la credință și convingere rațională, cu accent pe credință. Eu nu sunt un susținător al iraționalului sau imposibilității cunoașterii teologice.
Am subliniat, legat de credință, o tendință larg răspândită de a explica totul rațional , ca și cum credința Bisericii ar fi un fel de sistem filosofico-teologic în măsură să dea seama de toate aspectele realității, iar credința ar însemna o acceptare formală (mentală) a acestui sistem. Dacă te uiți puțin prin istoria Bisericii ai să observi că până și dogmele au apărut din nevoia dreptei credințe de a se delimita de teoriile eretice, nu pentru a "explica" ceva.

PS Părintele Galeriu era un mare susținător al apofatismului în teologie. Apofatism înțeles ca imposibilitate a limbajului de a epuiza cognitiv realitatea pe care încearcă să o descrie. Asta nu înlătură nicidecum studiul, cultura și gândirea concentrată la rațiunile, la logosul existenței și conținuturilor sale.