Citat:
În prealabil postat de Mihailc
Am observat că marea majoritate doresc să-și întemeieze credința pe un discurs plauzibil despre rostul vieții, Dumnezeu, mântuire, diviziuni confesionale, eshatologie etc. etc etc. Dacă expunerea rațională a învățăturii creștine nu satiface logica, atunci credința are șanse mici să se înfiripe.
|
Exact.
Totusi "logica duhovniceasca" nu este similara cu logica umana, caci
"Căci gândurile Mele nu sunt ca gândurile voastre și căile Mele ca ale voastre, zice Domnul." Isaia 8,53.
Rolul teologului este acela de a-L marturisi pe Dumnezeu pe intelesul fiecarui om, dupa posibilitatea de intelegere a fiecaruia, insa evident ca punand accentul pe intelegerea duhovniceasca intru Duhul Sfant, si nu cea omeneasca, dupa cum spune Sfantului Pavel.
"Iar cuvântul meu și propovăduirea mea nu stăteau în cuvinte de înduplecare ale înțelepciunii omenești, ci în adeverirea Duhului și a puterii" I Corinteni 2,4
Citat:
În prealabil postat de Mihailc
E o capcană în care am căzut mulți de pe acest forum (dintre care cel dintâi sunt eu) în speranța iluzorie că noi creștinii avem un răspuns pentru toate câte sunt sub soare și dincolo de soare. În realitate ar trebui să recunoaștem că în secolul XXI credința adevărată se justifică nu prin acceptarea unor argumente plauzibile rațional ci prin experiența directă a credinței în Biserică, asumându-ne responsabil "găurile negre" din doctrină și trecând peste toate încredințați de adevărul transrațional al cuvintelor "fericiți sunt cei ce n-au văzut (nn încadrat totul într-un sistem de gândire perfect rațional și fără sincope logice) și au crezut".
|
Duhul Sfant care din Tatal purcede si pe care Domnul Iisus Hristos ni-l trimite
"ne invata TOATE si ne aduce aminte scripturile." (Ioan 14,26), astfel nu pot exista "gauri negre" in dogma ortodoxa crestina, din moment ce insusi Iisus Hristos ne spune ca Duhul Sfant ne invata TOATE (adica nu lasa nimic nedescoperit, ascuns, neexplicat...). Intru Duhul Sfant omul cunoaste TOT Adevarul si traieste in EL.
Tocmai de aceea s-a facut om Fiul lui Dumnezeu, pentru a-l indumnezei pe om, ceea ce implica cea mai intimia legatura a Creatorului cu creatura sa, de care nu se bucura nici macar ingerii. Desigur ca vorbim despre cunoasterea deplina a celor ce exista (in univers, in cer) si nu de cunoastrea celor mai presus de existenta (Dumnezeu).
Pe Dumnezeu IL putem cunoaste atat cat ne este noua cu putinta, potrivit firi noastre caci
"pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut vreodata, Fiul care este in sanul Tatalui acela L-a facut cunoscut" (Ioan 1,18)
De aceea dintre toate fiintele din univers, omul cunoaste cel mai mult pe Dumnezeu intru Iisus Hristos care este Dumnezeu adevarat si om adevarat.
Hristos insusi spune ca ne invata pe noi TOATE:
"De acum nu vă mai zic slugi, că sluga nu știe ce face stăpânul său, ci v-am numit pe voi prieteni, pentru că toate câte am auzit de la Tatăl Meu vi le-am făcut cunoscute. " (Ioan 15,15). Iar intru Duhul Sfant ni le face cunoscute acum si pururea si in vecii vecilor!
Omul in Sfanta Taina a Euharistiei traieste comuniunea deplina cu intreaga
"fire dumnezeiasca" (II Petru 1,4) caci intru Hristos Iisus
"locuieste trupeste toata deplinatatea dumenzeirii" (Coloseni 2,9)
Desigur ca fiecare om are propriile lui limite personale si fiecare invata si cunoaste pe masura trairii sale intru Hristos Iisus Domnul Dumnezeul nostru.
"... credința voastră să nu fie în înțelepciunea oamenilor, ci în puterea lui Dumnezeu.
6. Și înțelepciunea o propovăduim la cei desăvârșiți, dar nu înțelepciunea acestui veac, nici a stăpânitorilor acestui veac, care sunt pieritori,
7. Ci propovăduim înțelepciunea de taină a lui Dumnezeu, ascunsă, pe care Dumnezeu a rânduit-o mai înainte de veci, spre slava noastră,
...
10. Iar nouă ni le-a descoperit Dumnezeu prin Duhul Său, fiindcă Duhul toate le cercetează, chiar și adâncurile lui Dumnezeu.
11. Căci cine dintre oameni știe ale omului, decât duhul omului, care este în el? Așa și cele ale lui Dumnezeu, nimeni nu le-a cunoscut, decât Duhul lui Dumnezeu.
12. Iar noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu, ca să cunoaștem cele dăruite nouă de Dumnezeu;
13. Pe care le și grăim, dar nu în cuvinte învățate din înțelepciunea omenească, ci în cuvinte învățate de la Duhul Sfânt, lămurind lucruri duhovnicești oamenilor duhovnicești.
14. Omul firesc nu primește cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie și nu poate să le înțeleagă, fiindcă ele se judecă duhovnicește.
15. Dar omul duhovnicesc toate le judecă, pe el însă nu-l judecă nimeni; " I corinteni cap 2
De aceea fratilor canu nu stim, cand nu intelegem ceva cu privire la credinta ortodoxa (sau orice alta credinta si chiar in stiinta) sa staruim in post si in rugaciune, in Sfintele Taine (mai ales Sfanta Tina a Euharistiei), cerand lui Dumnezeu sa ne ajute sa intelegem intru Duhul Sfat, sa cautam raspunsurile la Sfintii lui Hristos, la Sfintii Parinti, la mari duhovnici, la preoti plin de har, la mari teologi ortodocsi care plini de Duhul Sfant marturisesc Adevarul spre a ne fi de folos in mantuirea noastra, intru slava lui Iisus Hristos.
Stim cu totii ca Daniel in Babilon a posti si s-a rugat si Dumnezeu i-a descoperit tainele pe care le ceruse in rugaciune (visul regelui si explicarea acestuia, ce a scris mana (ingereasca) pe perete...)
Dumnezeu ne vorbeste... stie EL cum (prin carti, prin oameni etc.) nu trebuie sa ii spunem noi cum.
Teologul ortodox dar si crestinul ortodox, atunci cand il marutireste pe Dumnezeu sa ceara Duhul Sfant ca sa poata vorbi dupa voia lui Dumnezeu si nu doar dupa voia lui proprie. Sa nu caute doar cu mintea lui cuvintele potrivite, caci doar mintea omului patrunsa de Duhul Sfant poate marturisi drept in fiecare situatie. Asa sa ne ajute Dumnezeu.
Doamne ajuta. Har si pace.