View Single Post
  #774  
Vechi 03.05.2011, 14:34:08
N.Priceputu
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de C.tin Vezi mesajul
Afirmatia de mai sus e valabila doar in cazul MANTUIRII.
Se pot mantui si din alte neamuri,... adica cei care din fire sunt echilibrati in a lucra BinelE. A lucra binele fara sa cunoasca Legile Hristice...

Insa dupa treapta MANTUITOARE, urmeaza calea DESAVARSIRii...deci apropierea de Dumnezeu. De asta spunea Parintele Staniloaie, ca cei MANTUITI din alte neamuri vor sta undeva mai departe de Dumnezeu, ...si asta pt ca numai celor DESAVARSITI, le e dat sa se apropie de Dumnezeu.

Si in ale DESAVARSIRII, doar ORTODOXIA E SINGURA care are invatatura de baza (si din trairile Sfintilor Parinti) pt a urma calea spinoasa a DESAVARSIRII... Nici o alta religie nu o mai are!
Din multe comentarii pe acestă temă ajung la trista concluzie că Dumnezeu va fi cam singur în împărăția sa, lipsit de foarte mulți dintre cei pentru care S-a jertfit. Dacă pe pământ i-a plăcut să fie înconjurat de toți - păcătoși, demonizați chiar, bolnavi, slăbănogi, sărmani, proști și oameni cumsecade, oare în împărăția Sa va deveni atât de selectiv, atât de exclusivist, încât să spună: numai ortodocșii; iar dintre ortodocși numai cei care au murit spovediți și împărtășiți. Restul, la iad.
Nu credeți că suntem prea legaliști? Nu cădem oare în păcatul fariseilor care tocmai de aceea L-au respins pe Hristos, pentru că nu corespundea felului lor de a înțelege mântuirea? Mântuitorul ne-a arătat mereu că trebuie să gândim altfel: duhovnicește. Asta e piatra de încercare a oricărui creștin. Ne-a cerut să ne botezăm în numele Sfintei Treimi. Dar lui Nicodim i-a spus: trebuie să te naști din nou, din apă și din Duh. Ne naștem cu toții din apă și uităm să ne naștem din Duh. Când vine vorba de închinare, iarăși spune că Dumnezeu Își dorește închinători în Duh și în adevăr. Adevărul nu ne este accesibil până nu ne înduhovnicim. Străduința noastră în această viață este de a ne deschide Duhului. Numai atunci vom putea înțelege problemele pe care le dezbatem acum și care sunt peste puterea noastră de înțelegere. Să-i ascultăm, deci, pe cei care s-au arătat mai înduhovniciți decât noi. Suntem noi oare în măsură să judecăm spusele Părintelui Stăniloae?
În privința mântuirii, părerea pe care mi-am format-o de-a lungul vremii este cam asta: Mântuitorul a lăsat pe pământ Biserica, înființată la Pogorârea Duhului Sfânt. Ea este promisiunea făcută că „alt Mângâietor vă voi trimite și Acela vă va învăța toate”. Nu ne-a lăsat singuri. Biserica e plină de energiile sale. E ca un soare care îi luminează pe toți cei care vin la ea. E soarele Duhului Sfânt. Fiecare se luminează atât cât este deschis. Dar Dumnezeu face să răsară Soarele și peste buni, și peste răi. Nu ne-a trimis nouă Soarele ca să-L ținem închis între niște ziduri. Chiar și cei care s-au depărtat de Biserică pot primi din lumina Soarelui în măsura în care au inimile deschise. Sunt la noi, între ortodocși, oameni cu viață sfântă, care s-au umplut de dumnezeiasca lumină, dar sunt și indiferenți, care, poate, vor muri, totuși, spovediți și împărtășiți, pentru că așa e obiceiul. Sunt, însă, și între cei din afara Bisericii creștini și necreștini care Îl caută cu sinceritate pe Dumnezeu. Oare pe ei nu-i iubește Hristos? Oare pe ei nu-i vrea? Ce credeți despre acei japonezi care își jertfesc viețile pentru semenii lor, intrând în reactoarele de la Fukushima?
Reply With Quote