View Single Post
Vechi 03.05.2011, 15:02:33
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Observ că expresia "găuri negre" e antipatică... Nici nu mă mir din moment ce desemnează locuri extrem de periculoase din univers.

Când am folosit "găuri negre" nu m-am referit neapărat la dogmă, ci la întrebări cum ar fi : "cum s-au mântuit japonezii înainte de contactul cu europenii creștini" sau "ce părere are Biserica despre ultimele speculații din fizica cuantică" etc. O "gaură neagră" e încercarea de a explica cum e o lume unde reperele temporare (trecut, prezent, viitor) sunt abolite. Uite, pentru că nu vă place "găuri negre" o să renunț la expresie și o înlocuiesc cu aporii (fundături logice).

Esențialul mesajului meu este următorul: credința se experimentează, iubirea dacă nu se manifestă rămâne un cuvânt frumos și atât. În locul explicațiilor niciodată satifăcătoare pe marginea "Dumnezeu a făcut lumea din iubire" să invităm persoana să intre în legătură vie cu iubirea lui Dumnezeu. Altfel spus, să trecem de la o credință trăită mental la o credință trăită ca experiență vie în Biserică.

Sfinții Părinți, fie ei patristici sau filocalici, sunt credibili datorită trăirii lor cu Domnul în Biserică și nu datorită felului în care au gândit (deși sunt și gânditori excepționali) și au explicat rațional cele ale credinței. În niciun caz nu trebuie abandonat argumentul, dar primordială este viața cu Domnul și în Domnul, Cuvântul care se face trup, adică se manifestă.