View Single Post
Vechi 03.05.2011, 16:23:24
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Eugen: Mă bucur că ați înțeles esența mesajului și că sunteți de acord.

Ca să lămuresc un pic mai bine de ce am spus ce am spus în prima postare pe acest topic trebuie să relatez două situații de viață care m-au condus la respectivele meditații.

1. Am un foarte bun prieten (profesor universitar, de formație filolog) care a citit multă teologie, filosofie etc., și a ajuns la concluzia că ortodoxia oferă cele mai fascinante răspunsuri la enigma omului și a existenței în genere. Deși cunoaște teologie la un nivel excepțional iar discursul său ca scriitor este creștin ortodox fără rezerve, nu merge la biserică. Fără să o mărturisească deschis, eu cred că e mulțumit cu o cunoaștere intelectuală a creștinismului, a misticii ortodoxe (și nu numai) ba chiar a frecventat duhovnici vestiți, dar cu toate astea nu merge la biserică. Este uluitor faptul că un om care ar putea preda oricând la o facultate de teologie, nu face pasul spre o viață creștină deplină, lucrătoare, spre o cunoaștere existențială a Domnului. La nivel intelectual credința lui e impecabilă. La nivel practic... nu mai spun nimic, că nici eu nu-s mai breaz .

2. În săptămâna luminată m-am văzut cu niște prieteni (cuplu) care mi-au mărturisit că vor să se apropie de Biserică. E ușor de bănuit că am primit vestea cu o mare bucurie. Însă mi-au cerut niște răspunsuri la chestiuni delicate care n-au legătură directă cu credința. Nu cereau "semne și minuni" ci răspunsuri la dileme oarecum intelectualiste, artificiale dar fără de care ei nu se simțeau deplin convinși că au nevoie de Hristos. La capătul discuției n-am putut să nu analizez puțin acest tip de credință care vine în urma acceptării teoretice a unor răspunsuri la probleme greu solubile ale universului sau existenței. Este asta credință sau simplă acceptare a unei ideologii plauzibile între altele?

E o istorioară de sorginte budistă (spun unii) care pune în lumină ce vreu să spun . E foarte posibil să o știți.

Cică un războinic a fost rănit de o săgeată. În jurul rănitului au apărut niște înțelepți care au început să-și pună întrebări despre materialul din care e făcută săgeata, despre identitatea și descrierea arcașului, despre locul de unde s-a tras și multe alte probleme teoretice interesante. Între timp, sub ochii înțelepților preocupați de multiple teoretizări, războinicul moare.

Din istorioară aș vrea să scot în evidență faptul că războinicul avea nevoie în primul rând de vindecare. După ce starea lui se va fi îmbunătățit, înțelepții puteau să-și pună toate întrebările din lume. Însă în cazul creștinilor, aria întrebărilor se limitează la viața sa, profesia și, cel mai important, unirea cu Domnul. Toate celelalte i se vor adăuga, dacă sunt necesare.

Last edited by Mihailc; 03.05.2011 at 16:42:37.
Reply With Quote