Citat:
În prealabil postat de AlinB
Mihnea Dragomir,
credeti ca aceeasi solutie care o propuneti se poate aplica si cainilor?
|
Nu, în nici un caz. Câinii pot face rău: am văzut frecvent oameni suferind de pe urma câinilor vagabonzi: am întâlnit un om desfigurat complet, cred că a avut nevoie de multiple grefe de piele. Am auzit chiar de un japonez ucis de un câine vagabond, nu departe de sediul Guvernului. În schimb, nu am auzit de oameni mutilați de pisici vagaboande.
Eu am mereu între 2 și 5 pisici care stau, sporadic, în curtea mea. În interiorul casei nu au acces, dar sunt mereu în jurul ei și deasupra ei. Sunt, de fapt, pisici vagaboande care s-au aciuat pe la mine. Nu fac decât să le hrănesc din când în când cu ce rămâne de la masă. Pleacă și se întorc. De câteva ori, magazia din curte a funcționat drept maternitatea pisicilor vagaboande, sau loc de iernat, printre greble și săpăligi. Eu nu știu exact niciodată câte pisici am în curte. Chestia asta nu aș putea să o fac cu câinii. Pisicile nu mă deranjează, afară de rarele ocazii când motanii urinează pe ușa mea. Atunci, o pietricică bine plasată, când motanul tocmai e surprins în acțiune, îl face să nu uite timp de vreo trei luni că nu e lucru bun să facă pipi pe ușa mea.
Iată, deci, că în mediu citadin (probabil că și în mediu rural), fiecare pisică are șansa ei. La mănăstirea Pasărea (sau Cernica ? nu mai știu) am văzut un număr uriaș de pisici, probabil de domeniul sutelor. Pleacă și vin, părerea mea e că sunt mai fericite decât pisicile mutilate din apartamente, care mănâncă kiticat în doze recomandate și au carnet de vaccinări la zi. Uneori, aș vrea să fiu un motan liber în București. Un motan castrat, nu, nu aș vrea să fiu. Așa cum statul greșește simțindu-se responsabil de sănătatea noastră și planificându-ne modul de viață în detaliu, tot așa greșim și noi, față de pisicile noastre.