View Single Post
Vechi 04.05.2011, 00:05:19
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Cred că nu creștinii s-au schimbat, în sensul că ar fi început să se rușineze de Cristos, ci lumea s-a schimbat. Azi, riscăm să fim catalogați drept fundamentaliști, nefăcând, totuși, altceva decât au făcut bunicii noștri: să ne rugăm înainte de masă și de culcare, să mergem Duminica la slujbă, să ne spovedim des și să ținem posturile. Toate aceste lucruri, care erau perfect normale și apanaj al unei majorități ieri, astăzi par excentrice unei lumi care șade cu spatele la Dumnezeu. Argumentul moral nu funcționează: faptul că nu pot face un anumit lucru sau altul (să prescriu un anticoncepțional, să primesc un comision de la o firmă de medicamente), explicând că, după părerea mea, Cristos nu ar face asta, văd bine că provoacă uluire din partea interlocutorului meu. În timp ce mie mi se pare că acestea sunt lucruri normale, îmi dau seama, după expresia feței celui cu care vorbesc, că motivul unui asemenea refuz nici nu i-a trecut prin minte, asta în cazul optimist în care nu-și spune: "am dat peste un ben Laden în variantă creștină".

Așa cum au observat și alții, paradigma dominantă, acum, este relativismul. Dumneata ai adevărul dumitale, eu am adevărul meu și ambele adevăruri au același drept la existență. Pasul următor este acela că ambele adevăruri sunt legitime. Ideea că adevărul nu poate avea același drept de cetate cu eroarea pare, astăzi, fundamentalistă. Propoziția "Isus este Dumnezeu" este egală cu propoziția "Baal este Dumnezeu". Mai mult, te poți mântui la fel de bine cu oricare din cele două propoziții, indiferent ce adevăr cultivi: totul este să nu calci iarba și să nu judeci aproapele. De aceea, oricine își afirmă aderența prea strânsă la o credință și un sistem de valori riscă să primească o ștampilă pe frunte: "fundamentalism înăuntru !".
Dar relativismul dogmatic duce imediat la relativism moral, fiindcă ideea noastră despre bine și rău e mereu secundară credinței noastre. Prin urmare, fidelitatea o fi bună pentru dumneata, dar nu e bună pentru mine, iar a afirma propoziții precum "fidelitatea este bună pentru toți" e fundamentalism, monșer, fiindcă îmi încalci mie dreptul la "binele meu", așa cum mi-ai încălcat dreptul la "adevărul meu". Așa că nu-mi spune mie că am făcut un lucru rău că mi-am înșelat nevasta. Teroristule !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 04.05.2011 at 00:08:58.
Reply With Quote