Sincer, n-as vrea sa-mi afisez viata pe un forum public. :)
Dar da, sigur ca au fost si lucruri mai rationale. Am intors imaculata conceptie pe toate fetele, am citit tot felul de opinii, si am ramas la concluzia ca fie ingerul a mintit sau Sf. Luca a gresit cand a spus/scris " Bucura-te Marie cea plina de har, Domnul este cu tine!" , fie dogma imaculatei conceptii este adevarata. Fiindca nu pot sa inteleg cum anume cineva poate sa fie si plina de har si cu pacatul originar pe suflet...Sigur, o problema este ca cel putin o parte din teologia ortodoxa, in special cea occidentala si din ultimii 50 de ani pare sa nu mai creada in pacatul proto-parintilor care nu poate sa lase un om sa fie in deplinatatea harului lui Dumnezeu. Dar daca nu ar fi asa, de ce s-ar grabi oamenii, de sute si sute de ani, sa-si boteze copii inca de foarte mici...toata lumea stie: ca sa i se ierte pacatul originar (si ca sa devina membru al Bisericii, copil adoptat al lui Dumnezeu, dar lumea stie de pacatul originar care nu te lasa sa intri in rai daca mori, chiar daca ai doar 2 zile de viata). Pai daca nu poti sa intri in rao datorita pacatului original....cum anume ar fi putut sa fie Sf. Fecioara "plina de har?" Ergo.......Aceasta este doar un rezumat, foarte pe scurt, al rationamentului si cercetarii mele. Ah, inca ceva, imnografia ortodoxa o numeste pe Maica Domnului "noua Eva." Eva nu a fost creata de Dumnezeu cu pacatul originar, a fost creata curata, imaculata, neprihanita. Vechi Eve, chiar foarte pioase si foarte apropiate de Dumnezeu mai existasera in Vechiul Testament..
Inca nu am gasit o explicatie coerenta din partea ortodoxa care sa explice schimbarea numelui din Simon in Petru. Toti ceilalti carora li s-a schimbat numele, de Dumnezeu Insusi, la fel cum a fost si in cazul Sf. Petru, adica Avraam, Sara, Saul a devenit Paul/Pavel...toti au capatat la schimbarea numelui o misiune foarte speciala, si unica, de la Dumnezeu direct, si in stricta legatura cu Biserica Lui. Avraam si Sara au devenit parintii multora, neamului din care s-a nascut dupa trup Hristos Insusi, Pavel a devenit apostolul neamurilor, dar Petru? Daca Sf. Petru era ca si ceilalti apostoli, poate doar o leaca mai batran, deci cu o leaca mai multa autoritate, si de fapt piatra de care vorbeste Mantuitorul este credinta lui, si nu el insusi, atunci Domnul Iisus a facut un gest inutil? De ce sa ii mai schimbe numele daca nu avea de gand decat sa ii dea un fel de autoritate onorifica, care s-a si pierdut o data cu moartea lui Petru? Si daca intr-adevar Petru este piatra pe care Hristos a zidit Biserica Sa, si daca Petru a fost si este pastorul mielusielor Lui....adica a primit intr-adevar o misiune demna de a i se fi schimbat numele de catre Dumnezeu Insusi...? La fel, imnografia ortodoxa il numeste pe Petru "verhovnicul apostolilor." Cuvantul verhovnic inseamna "intai-statator"...Daca papa este episcopul Romei (cei care spun ca episcopul Romei nu este urmasul lui Petru sunt doar protestantii), si daca episcopul Romei este urmasul lui Petru....
Am obosit ca sa mai scriu si despre purgatoriu...sau despre altele...
BTW -- nu doresc contra-argumente la ce am scris mai sus. Le stiu, le-am citit, nu am fost convinsa.
De asemenea, nu am deschis acest fir ca sa cer, intr-un fel sau altul, ca cineva sa ma convinga sa nu fac pasul pe care il voi face in curand.