Psaltirea Maicii Domnului - fragment- urmatorii 5 psalmi
Psalmul 36
Nu ravni celor ce viclenesc, nici nu zavistui pe cei ce fac faradelegea, o, tu, cel ce esti cu adevarat cinstitor al Maicii lui Dumnezeu, caci cei ce fac faradelegea ca iarba se vor ofili. Nadajduieste la atotputernica imparateasa cereasca, fa fapte bune si te vei indestula cu bogatiile ei. Caci mai bine este putinul cu darul Maicii Domnului, decar comori multe si pietre scumpe. Nadajduieste spre Domnul, nadajduieste si spre iubita Lui Maica, si ti se vor implini toate cererile bune ale inimii tale....
Slava...
Tropare dupa catisma 5, gl. 5
In multe chipuri, Fecioara, pe Hristos L-am amarat, cu gandurile, cu cuvintele si cu faptele si ma tem de infricosata Lui judecata, ci, apucand inainte, izbaveste-ma de cele cumplite cu rugaciunile tale, Nascatoare de Dumnezeu.
Miluieste-ma pe mine, Stapane, cel care mult am gresit, si mantuieste-ma cu rugaciunile aceleia ce Te-a nascut, ca sa proslavesc minunile Tale cele multe si nemasurata Ta mila.
Stralucind cu slava dumnezeiasca, ceea ce esti Maica Celui ce Te-a preaslavit, tu singura roaga-L pe Cel singur preaslavit, ca sa dobandim slava cea de sus.
Rugaciune
O, Preasfanta Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, prea binecuvantata Maica a lui Dumnezeu, Mantuitorului nostru, bucuria celor necajiti, nadejdea celor fara de nadejde si ajutatoarea celor neajutorati! Tu cunosti toti pasii mei cei pacatosi de care vreau eu sa ma curat. Cu inima indurerata alerg catre tine si ma rog cu lacrimi: cauta la neputintele mele si nu ma lasa sa pier in pacatele mele! Tu cunosti goliciunea sufletului meu. Ajuta-ma sa ma imbrac cu vesmintele iubitului tau Fiu! Tu cunosti ca sunt sarac: grabeste-te a-mi deschide vistieria darurilor celor pline de har, ca sa pazesc fagaduintele date de mine la Sfantul Botez. Tu cunosti pe vrajmasii mei trupesti si sufletesti: izbaveste-ma de acestia! Tu cunosti, preabuna mea aparatoare, vremea iesirii sufletului meu din ticalosul meu trup. Te rog sa stai atunci cu si mai multa milostivire pentru ca intru sfanta ta stare de față, sufletul meu sa iasă linistit si plin de bucurie, ca sa nu navaleasca asupra lui duhurile rautatii de sub cer ci, acoperit cu acoperamantul tau cel neapropiat pentru aceste duhuri, sufletul meu sa se intoarca fara vatamare la inceputul si izvorul sau!
O, Maica iubitoare de fii! arata-mi iubirea ta de mama iubitoare si mie, celui ce sunt strain, orfan si sarac, caci cu adevarat tu esti Maica milostivirii si a indurarii. Nu inceta a ma acoperi. Mijloceste neincetat pentru mine, pana cand ma vei aduce in camarile cesresti ale dumnezeiescului tau Fiu, caruia I se cuvine cinstea, slava si inchinaciunea, dimpreuna cu Tatal si cu Preasfantul Duh! in vecii vecilor. Amin.
Catisma 6
Psalmul 37
1. Preasfanta Fecioara Doamna, nu cu mania Sa si cu dreptatea Judecatii Sale sa ne pedepseasca pe noi Domnul pentru faradelegile noastre.
2. Tu, care esti atotmilostiva statatoare inainte, mijloceste iertarea pentru noi, care nu avem raspuns in fata pacatelor noastre.
3. Ca tu esti nadejdea noastra, care nu ne rusineaza, si asteptarea cea nemincinoasa.
4. Nu este pace in oasele noastre de la fata pacatelor noastre,
5. Ci cu preabinecuvantatul Rod al pantecelui tau, ne vom impaca cu Dumnezeu.
6. Harul Lui si milele tale sa fie de-a dreapta noastra.
Psalmul 38
1. Zis-am: "Pazi-voi caile mantuitoare ale iubitului tau Fiu, Imparateasa cerului si Harul lui Hristos mi se va darui,
2. Insa duhul meu este sarguitor, dar trupul neputincios.
3. Miluieste-ma, din ceruri si din inaltimea slavei tale, ajutatoarea mea,
4. Ca niciodata sa nu-mi alunece picioarele de la calea dreptatii.
5. Nu ingadui si pazeste-ma sa nu alunec si sa nu ma impiedic de piatra patimilor rele,
6. Ca sa nu se bucure de mine vrajmasii mei, ai sufletului meu.
7. Asculta rugaciunea mea, Doamna Stapana, si nu trece cu vederea rugaciunea mea cea saraca.
Psalmul 39
1. Rabdand, am asteptat harul tau, Doamna Preasfanta Fecioara, si mi-ai facut dupa multimea milelor tale.
2. Caci ai auzit rugaciunile mele si m-ai scos din prapastia patimilor mele iubitoare de pacate.
3. Minunate si necercetate sunt indurarile tale.
4. Sa se bucure si sa se veseleasca de tine toti cei ce te iubesc, iar cei ce urasc numele tau, sa se coboare in iad.
5. Binecuvantata si preamarita esti, Stapana, in vecii vecilor. Amin.
Slava Tatalui si Fiului, si Sfantului Duh. Si acum si pururea, si in vecii vecilor. Amin.
Psalmul 40
1. Fericita si preamarita esti, Marie, Nascatoare de Dumnezeu, care ii inteleptesti pe cei saraci cu duhul si smeriti cu inima.
2. In neputintele lor marturisite inaintea lui Dumnezeu si inaintea ta, lucreaza atotputernicia lui Dumnezeu si mijlocirea ta de Mama.
3. Slava tie, Stapana, ajutatoarea celor neajutorati si bogatia nerapita a celor saraci si smeriti.
|