Citat:
În prealabil postat de catalin2
Este "noua Eva" pentru ca prin Fecioara a renascut neamul omenesc, in timp ce prin Eva a cazut, toti pierzand mantuirea.
|
Bineinteles, intrucat Hristos este numit de Sfanta Scriptura "Adam cel nou".
Eva (cea veche) s-a lasat amagita de diavol si nu a ascultat de Dumnezeu si de Adam. Eva cea noua, Maica Domnului a facut intru totul voia lui Dumnezeu, cautand exclusiv slava lui Hristos. Maica Domnului a ascultat atat de Dumnezeu cat si de logonucul ei dreptul Iosif.
Maica Domnului este mama duhovniceasca a Bisericii caci Hristos pe cruce a incrdintat-o Sfintei Sale Biserici spunand: "femeie iata fiul tau, iar Sfantului Apostol Ioan spunand: iata mama ta". Adica prin aceste cuvinte Domnul ii cere Maicii Domnului ca asa cum a avut grija de EL si l-a crescut si ingrijit cu toata dragostea, asa sa faca de acum inainte si cu toti oamenii din Sfanta Sa Biserica. Si intr-adevar aceasta face Maica Domnului are jrija de noi cu puterea lui Hristos, spre slava lui Hristos, spre mantuirea noastra.
Prin cuvintele adersate Sfantului Apostol Ioan, Hristos insusi cere fiecarui om din Sfanta Sa Biserica sa o cinsteasca pe Maica Domnului precum isi cinsteste parintii (conform poruncii a 5-a).
Nu va ganditi ca Maica Domnului are nevoie de cinstira noatra... caci pe ea o mareste si o cinsteste insusi Dumnezeu. Spune clar Sfanta Scriptura ca marirea si slava Maicii Domnului o face Dumnezeu si nu omul: "Binecuvinteaza suflete al meu pe Domnul si toate cele dinalutrul meu numele cel Sfant al LUI, ca mi-a facut mie marie CEL PUTERNIC si DOMNUL ESTE numele Lui" Luca cap1.
Noi avem nevoie de mama noastra, de Maica Domnului.
Asadar sa luam aminte. Har si pace. Doamne ajuta.