Citat:
În prealabil postat de catalin2
De acord cu tot mesajul tau. ortodocsii duc o lipsa acuta de catehizare, majortiatea nu-si inteleg credinta. Intrun fel e firesc, putem da vina pe perioada comunista.
|
Multumesc pentru sustinere.
Nu trebuie sa asteptam de la Biserica Ortodoxa totul, adica sa faca si ceea ce putem noi insine sa facem si chiar suntem datori sa facem. A fi ortodox crestin, a trai intru Hristos, nu inseamna numai privilegii ci si indatoriri.
Nu trebuie sa fim asemenea omului care zice: Doamne ara-mi Tu, seamana-mi TU pamantul, da ploaie la buna vreme, da soare bun, culege-mi tu roadele si bineinteles punemi-le frumos in hambare... ah si sa nu uit, te rog sa imi framati si sa imi coci TU si painea, eventual poti sa imi dai paine direct din cer (mana) caci stiu ca TU pe toate le poti ca doar esti atotputernic. Nu zic Doamne ca sunt puturos, ca "ingrop talantul"... ca sunt lenes, cum sa zic asa ceva.
In loc sa zicem Doamne Iisue Hristoase fara de tine nu putem face nimic. Ajuta-ma te rog sa imi fac datoria mea, sa conlucrez cu tine in toata lucrarea mea pe care sunt dator sa o fac. Te rog Doamne sa ma ajuti sa ar pamantul, sa il seman, sa culeg roadele, sa le pun in hambare, sa imi framant si sa imi coc painea in fiecare zi si din ea sa ajut si pe cei saraci intru slava Ta Doamne. Iar in ceea ce depinde numai de Tine Dumezeule, si nu de mine, Te rog Doamne ca TU sa dai ploaie la buna vreme, lumina soarelui sa nu fie insuficienta si nici prea arzatoare.
Nu trebuie sa ne intrebam: "Ce pote face Biserica Ortdoxa pentru noi" ci trebuie sa ne intrebam "Ce putem face noi pentru Biserica Ortodoxa". Stie Hristos ce trebuie sa faca pentru Sfanta Sa Biserica Ortodoxa si pentru fiecare dintre noi. Nu trebuie sa Ii spunem noi cum, ce si cand.
Evanghelizarea si catehizare nu este numai "meseria" si "datoria" preotilor sau a teologilor ortodocsi ci fiecare credicios ortodox este dator sa marturiseasca pe Hristos in viata lui, in activitatea lui.
Vai de noi crestinii ortodocsi daca in viata noastra, in faptele noastre, nu se vede prezenta lui Hristos.
Vai vai vai de noi daca ne numim ortodocsi crestini dar traim in pacate caci "Din pricina voastra numele lui Dumnezeu este hulit intre neamuri" Romani cap 2.
Comunismul a fost cumplit pentru toata ortodoxia crestina, din toate punctele de vedere. Mai ales in fosta URSS urmarile sunt tragice.
Doamne ajuta. Har si pace.