Citat:
În prealabil postat de catalin2
Nu ne opreste nimeni sa cautam adevarul, nu putem sta sa fim luminati dintro data fara sa facem nimic. Din ce observ de obicei mesajele celor cu vederi mai liberale sunt aproape la fel cu cele neoprotestante, nu le poti deosebi de ce spune un pastor. In plus si acelora nu prea le plac sfintii.
Noi nu avem in crestinism o invatatura bazata pe cumulul parerii credinciosilor, ci o credinta revelata, iar apoi explicata si de sfinti. Altfel fiecare poate avea pareri si pareri, in functie de departarea sau apropierea de Dumnezeu.
|
Vederile „liberale” vin, după părerea mea, din înțelegerea Duhului ca libertate. Nu cred că cineva dintre cei care se consideră ortodox își permite să ignore dogmele Bisericii și să se apuce să gândească de capul său. Însă o gândire trebuie să o avem și noi. Pornind tocmai de la aceste dogme. Personal, îmi iau răspunsurile la întrebări de la teologi ca Părintele Stăniloae. Care, probabil, este considerat de către unii ca fiind mai liberal.
Însă cred că trebuie să fim foarte atenți la păcatul conceptualizării. La cum înțelegem dogmele Bisericii. Dacă le vom înțelege ca pe un sistem al mânturii, în care trebuie să te încadrezi, cred că vom ajunge să fim chiar în opoziție cu Hristos, care prin tot ce a făcut și a învățat a dat peste cap orice sistem. A nu rămâne în litera moartă și a trece la înțelegerea duhovnicească, asta e piatra de încercare a oricărui creștin.
Cheia în care citim ceva este esențială pentru a înțelege la fel. Iar această cheie ne-o oferă învățătorii duhovnicești. Îi citesc pe Sfinții Părinți în cheia oferită de Părintele Stăniloae. De altfel, el însuși ne oferă această cheie prin nenumăratele note de subsol din traducerile Filocaliei. Există și alte chei. Chei care nu deschid uși, ci le închid.
Dogmele le înțeleg ca pe niște adevăruri care deschid, nu care închid. Litera ucide iar Duhul dă viață.