Noessia,
trebuie sa spun ca sunt putin socat de modul in care descopar la o proaspat convertita la romano-catolicism cam aceeasi logica "duhovniceasca" prin care isi justifica alegerile cei convertiti la protestantism.
Cu alte cuvinte, ca alegerea ta sa para alba, folosesti ca reper un gen de falsa ortodoxie.
Oare cat timp ai fost "ortodoxa", fie oricat de formal, n-ai reusit sa faci diferenta intre ortodoxia sfintilor si ortodoxia celor ortodocsi doar prin botez si aderarea superficiala la ritual?
Eu cred ca esti suficient de inteligenta ca sa faci diferenta intre una si alta insa acum din pacate gandirii tale ii este comandat "de la centru" sa se muleze pe alegerile facute.
Macar esti constienta de aspectul asta?
Desi probabil imi fac iluzii, indraznesc sa sper ca tu n-ai fi fost in categoria de "ortodocsi" care o critici astfel de vehement.
Insa pe de alta parte nici nu reusesc sa te vad in categoria celor care au cautat si incercat sa practice ortodoxia sfintilor.
Asadar postura ta imi este destul de confuza, probabil o fata cuminte dar care cunoastea doar ortodoxia "de imitatie" atat de raspandita la romani.
Dusa de mica manuta la biserica, invatata sa sarute incoanele, sa stea cuminte la slujba, sa se imbrace dragut, ca doar merge la biserica, sa aprinda lumanari, cate ceva despre post si spovedanie, dar mai nimic despre de ce e ortodoxa si nu romano-catolica sau protestanta. care e de fapt scopul vietii crestine si prin ce mijloace il poate atinge.
Acum, daca tot s-a pus in discutie chestiunea ortodoxului model, eu nu prea il vad plecat prin tari ca Anglia, Olanda, Canada unde mintea copiilor e otravita din gradinita, homosexualitatea este pe cale, ca in bancul acela, sa devina obligatorie sau pedofilia e in curs de legalizare, sclavia sexuala este protejata de lege, credinta crestina poate fi atacata si batjocorita public dar pe de alta parte n-are voie sa "ofenseze" pe altii cu sistemul lui de valori care critica ateismul, homosexualitatea, desfranarea, etc.
Cu titlul temporar si cu un scop nobil (nu material!) poate da, dar cu multa straduinta si jertfa sa nu se rupa de Biserica, facand zeci poate sute de km pentru a ajunge macar o data pe luna la o Liturghie, incercand sa cunoasca si sa aprofundeze ortodoxia, suplimentand rugaciunea personala pentru a umple golul lasat de lipsa participarii saptamale (sau mai deasa) la slujbele Bisericii, aplicand ortodoxia la modul cel mai practic (ca exemplu personal) in viata de zi cu zi printre acei oameni, etc.
Last edited by AlinB; 04.05.2011 at 15:31:16.
|