Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
Alin, nu ma cunosti. Poti sa incetezi sa faci tot felul de supozitii despre cum am fost crescuta eu, cum ma imbrac si cam ce fel de ortodox am fost eu si cam in ce mediu ortodox m-am invartit?
In viata mea am fost o singura data intr-o casa de adunare protestanta. Si mi-a ajuns.
|
Ceea ce nu inseamna ca acelasi discernamant sanatos (daca a fost vorba de discernamant) a functionat si in cazul ultimei tale alegeri.
Citat:
Motivul pentru care am adus vorba despre romanul ortodox obisnuit este fiindca vorbeai despre a face lucruri conventionale, si fiindca asa e mai usor.
|
Nu am sustinut nicaieri ca trebuie sa faci "lucruri conventionale" si ca "asa e mai usor".
Dimpotriva, a fi ortodox intr-o tara neortodoxa si ajungand greu la o biserica ortodoxa nu e de loc usor, a fi in continuare ortodox practicand in acest conditii este departe de a fi "conventional".
Citat:
Eu am spus ca daca intr-adevar asta urmaream, sa imi fie mai usor sa impac si varza si capra, alta ar fi fost atitudinea mea.
|
Ba chiar asta ai facut pana la urma, ai incercat sa ramai crestina in conditiile in care alegerea pe care ai facut-o de a locui in Olanda a devenit incompatibila cu practicarea ortodoxiei "ca la carte" si ma refer in special participarea la Sfanta Liturghie.
Asta da conventionalism.
Sa ne incalzim cu ideea ca daca ai fi devenit atee sau neoprotestanta era mai rau?
Hmm..
Citat:
Ortodoxia pe care tu o numesti "de imitatie" este ortodoxia care este cea curenta, si in Romania si in strainatate. Sigur, nu toata lumea e la fel, multi sunt ortodocsi sinceri, dar....
|
Este singurul soi de ortodoxie care se pare ca iti vine in cap atunci cand iti argumentezi alegerea.
Deci sa fie asta singura care ai cunoscut-o si practicat-o atunci cand sustii ca asta ar fi fost singura alternativa fata de "convertirea" la romano-catolicism?
Citat:
Ortodoxia sfintilor? Adica TREBUIE sa fii in Romania ca sa practici ortodoxia sfintilor? Ah, Romania, Raiul Maicii Domnului...exceptand cele 20 de milioane de avorturi in 20 de ani....
|
Iti place se pare sa tragi concluzii gresite[/i][/b], cred ca am spus destul de limpede ca ideea este sa fii in primul rand aproape de slujbele Bisericii si mai ales daca ai si copii intr-un mediu social care sa nu fie atat de ostil crestinismului cum e Occidentul.
Astea sa fie criteriile principale iar restul..in functie de circumstante dar nu din considerente materiale ca scop in sine.
Citat:
Discutia asta o ia razna... :D
|
Nu discutia ci matalutza o iei razna cu argumentele cand se pune problema sa-ti justifici alegerea.
Incerci sa-ti justifici alegerea spunand ca "pute fi si mai rau" identificand ortodoxia cu proaste imitatii ale ei si spunand ca asta era singura ta optiune pe langa cea cu catolicismul.
Fals, si cred ca stii asta.
Doi, generalizezi inutil, ce importanta are cati romani care au plecat din tara traiesc sau nu ortodoxia autentica, tu esti responsabila pentru alegerile tale nu ale lor, iar ale lor nu le pot scuza pe ale tale.