Citat:
În prealabil postat de catalin2
Vad ca iar se reiau citatele extrase din context, desi eu am explicat clar care e adevarul si cum vede Sfantul Ioan Gura de Aur pe Apostoli. El poate fi dat doar in sprijinul faptului ca nu exista niciun primat, citatele sunt clare cand se refera la Apostoli si mai ales la Sfantul Pavel. Il considera pe Sfantul Pavel mai mare ca Sfantul Petru in unele locuri.
„În împărăția cerului”, zice el, „nimenea va fi înaintea lui Pavel, acesta e un lucru vădit“
„În locul unde heruvimii sunt acoperiți de slavă și unde sălășluiesc serafimii, acolo vom vedea pe Pavel cu Petru, (pe Pavel) care este vârful și căpetenia soborului sfinților“
El îl numește încă și cârmaciul Bisericii, vasul alegerii, trâmbița cerească, călăuza miresii lui Hristos (adică a Bisericii)“
|
Ah, ah, orice metoda incercam, numai sa nu fim nevoiti sa acceptam adevarul. Mai intai citatele erau "prost traduse". Acum sunt "scoase din context".
Am postat linkul si pagina la care se poate regasi
intreaga omilie, pentru ca toti ortodocsii care doresc sa-si poata face o parere despre invatatura Sfantului Ioan Gura de Aur despre primatul petrin.
In ceea ce priveste citatele pe care le invocati dumneavoatra, observati ca se vorbeste despre Imparatia Cerurilor. Nimeni nu sustine ca Papa este mai mare in Cer. Oficiul petrin este propriu Bisericii Luptatoare, Bisericii de pe Pamant. In toate citatele care urmeaza, Sfantul Ioan Gura de Aur vorbeste despre rolul care i-a fost incredintat de catre Hristos lui Petru pe Pamant, in cadrul Bisericii:
"Intre apostoli,
Petru era cel mai mare si cel mai insemnat, el era limba si capul colegiului apostolic, al cetei apostolilor; pentru aceasta l-a vazut Pavel mai intai pe el. In acelasi timp, Iisus Hristos, voia sa-l intareasca pe Petru, si sa-i arate ca pata lepadarii lui era deja stearsa: pentru aceasta
ii incredinteaza lui grija conducerii fratilor sai..."
Din aceeasi omilie:
"Daca zice cineva: pentru ce dar sfantul Iacob a fost ridicat in scaunul din Ierusalim ? Eu voi raspunde ca daca n-a fost ridicat Petru pe acest scaun, aceasta a facut-o Iisus Hristos ca
sa-l statorniceasca sa fie invatatorul lumii intregi"
Si iarasi:
"Caci chiar Petru nu indraznea atunci sa-L intrebe, si care-i facea semn altuia ca sa intrebe pentru el, care
primeste atunci conducerea fratilor sai, si care nu numai nu-si incredinteaza interesele sale altuia, ci care chiar il intreaba pe Stapanul sau pentru altul."
Si iarasi:
"Cum Domnul i-a prezis lucruri mari lui Petru, cum
i-a incredintat lui conducerea intregii lumi, i-a prezis lui martiriul pe care trebuia sa-l sufere, i-a dat lui mai mari dovezi de iubire decat celorlalti ucenici ai sai..."
Pentru cine doreste, textul se afla aici:
http://www.scribd.com/doc/3266893/sf...lia-de-la-ioan la pagina 496.