View Single Post
  #82  
Vechi 04.05.2011, 17:47:01
Tangun Tangun is offline
Banned
 
Data înregistrării: 28.01.2011
Mesaje: 200
Implicit 2. Corpul-durere;

Gândirea majorității oamenilor este, în cea mai mare măsură, involuntară, automată și repetitivă. Nu este altceva decât un fel de zgomot mental haotic care nu îndeplinește un scop real. Mai exact spus, nu voi gândiți: gândirea vi se întâmplă. Afirmația „gândesc” implică voință, implică faptul că aveți un cuvânt de spus în chestiunea respectivă, că există o alegere din partea voastră, însă în privința majorității oamenilor nu este cazul să spunem nici măcar acest lucru. „Gândesc” este o afirmație la fel de falsă precum „diger” sau „îmi circul sângele”. Digestia se întâmplă, circulația se întâmplă, gândirea se întâmplă. Vocea din minte are o viață a ei, proprie. Majoritatea oamenilor sunt la mila acestei voci, sunt posedați de gândire, de minte. Și din moment ce mintea este condiționată de trecut, sunteți forțați să reconstituiți trecutul iar și iar. Termenul oriental referitor la acest aspect este karma. Câtă vreme vă identificați cu vocea respectivă nu știți, desigur, acest lucru. Dacă l-ați ști, n ați mai fi posedați, deoarece sunteți posedați cu adevărat doar atunci când luați entitatea care vă posedă drept voi înșivă, adică atunci când deveniți una cu ea. De mii de ani încoace umanitatea este tot mai posedată de minte, nereușind să și dea seama că entitatea care o posedă „nu este sinele”. Prin identificarea completă cu mintea a prins viață un fals sentiment de sine, egoul. Densitatea egoului depinde de gradul în care voi — conștiința — vă identificați cu mintea, cu gândirea. Gândirea reprezintă doar un aspect minuscul din totalitatea conștiinței, totalitatea a ceea ce sunteți. Gradul de identificare cu mintea diferă de la persoană la persoană. Sunt oameni care se bucură de răgazuri în care sunt eliberați de ea, oricât de scurte ar fi acestea, iar pacea, bucuria și însuflețirea pe care le trăiesc în acele momente fac ca viața să merite să fie trăită. Tot în astfel de momente apare creativitatea, iubirea si compasiunea. Alți oameni se află constant în capcana egoului. Sunt înstrăinați de ei înșiși, de alții și de lumea înconjurătoare. Când îi priviți, vedeți pe fața lor încordarea, sprâncenele ridicate, expresia absentă sau privirea ațintită. Cea mai mare parte a atenției lor este absorbită de gândire, de aceea nu vă văd și nu vă aud cu adevărat. Nu sunt prezenți în nicio situație, atenția lor fiind ori îndreptată către trecut, ori plecată în viitor, acestea existând, desigur, doar în minte, sub formă de gânduri. Sau relaționează cu voi prin intermediul unui rol pe care-l interpretează, nefiind ei înșiși. Majoritatea oamenilor sunt înstrăinați de ceea ce sunt, iar unii sunt atât de înstrăinați, încât modul în care se comportă sau interacționează este văzut ca „fals” de aproape toți ceilalți, în afară de cei care sunt la fel de falși, la fel de înstrăinați precum ei.

Înstrăinare înseamnă că nu vă simțiți în largul vostru în nicio situație, în niciun loc și cu nicio persoană, nici măcar cu voi înșivă, încercați mereu să ajungeți „acasă”, dar nu vă simțiți niciodată acasă. Unii dintre cei mai mari scriitori ai secolului douăzeci, printre care Franz Kafka, Albert Camus, T. S. Eliot și James Joyce au recunoscut în înstrăinare problema universală a existenței umane, au simțit-o probabil adânc înăuntrul lor și au fost astfel capabili să o exprime în mod strălucit în operele lor. Ei nu oferă soluție, contribuția lor este aceea de a oglindi situația nefericită a umanității pentru ca noi s-o vedem mai limpede. A vedea limpede situația nefericită reprezintă primul pas către transcenderea ei.

Nașterea emoțiilor
Alături de mișcarea gândirii, deși nu în totalitate separată de ea, există o altă dimensiune a egoului: emoția. Aceasta nu înseamnă că întotdeauna gândirea și emoțiile țin de ego. Ele se transformă în ego doar atunci când vă identificați cu ele și astfel preiau complet controlul asupra voastră, cu alte cuvinte atunci când ele devin „eu”. Organismul fizic, corpul vostru are propria lui inteligență, așa cum o are organismul fiecărei forme de viață. Iar inteligența aceasta reacționează la ceea ce spune mintea, reacționează la gândurile voastre. Așadar, emoția este reacția corpului la mintea voastră. Inteligența corpului este, desigur, inseparabilă de inteligența universală, este una dintre nenumăratele manifestări ale acesteia. Ea oferă o coeziune temporară atomilor și moleculelor care formează organismul vostru fizic. Ea reprezintă principiul organizator din spatele activităților tuturor organelor corpului, transformarea oxigenului și a hranei în energie, bătaia inimii și circulația sângelui, protejarea corpului de către sistemul imunitar împotriva virusurilor și bacteriilor, transformarea informației senzoriale în impulsuri nervoase care sunt trimise creierului, unde sunt decodate și reasamblate într-o imagine interioară coerentă ce redă realitatea exterioară. Toate acestea, împreună cu mii de alte funcții simultane, sunt perfect coordonate de inteligență. Nu voi vă conduceți corpul, inteligența o face. Ea este responsabilă și de reacțiile organismului la mediul înconjurător.
Acest lucru este valabil în cazul oricărei forme de viață. Aceeași inteligență a adus planta la forma fizică și apoi s-a manifestat sub forma florii care a apărut din plantă, floarea care își deschide petalele dimineața pentru a primi razele soarelui și le închide la venirea nopții. Aceeași inteligență se manifestă în Gaia, ființa vie complexă care este planeta noastră. Această inteligență dă naștere unor răspunsuri instinctive din partea organismului față de orice amenințare sau provocare. Ea produce în animale reacții ce par înrudite cu emoțiile omenești: furie, teamă, plăcere. Aceste răspunsuri instinctive ar putea fi considerate forme primordiale de emoții, în anumite situații, oamenii răspund în mod instinctiv, în același fel ca animalele, în fața pericolului, când este amenințată supraviețuirea organismului, inima bate mai repede, mușchii se contractă, respirația se accelerează în vederea pregătirii pentru luptă sau fugă. Frica primordială. Când omul este încolțit, un val instantaneu de energie intensă îi dă trupului o putere pe care nu o avusese înainte. Furia primordială. Aceste răspunsuri instinctive par înrudite cu emoțiile, dar ele nu sunt emoții în adevăratul sens al cuvântului. Diferența fundamentală dintre un răspuns instinctiv și o emoție este următoarea: un răspuns instinctiv este răspunsul direct al corpului la o situație exterioară, în schimb, o emoție este răspunsul corpului la un gând. Indirect, o emoție poate fi de asemenea răspunsul la o situație sau întâmplare reală, dar va fi un răspuns la întâmplarea văzută prin filtrul interpretării mentale, filtrul gândirii, adică prin intermediul conceptelor mentale de bun și rău, plăcut și neplăcut, eu și al meu. De exemplu, probabil că nu veți avea niciun fel de emoții când vi se spune că a fost furată mașina cuiva, dar atunci când mașina este a voastră, e de așteptat că vă veți supăra. Este uimitor ce volum de emoții poate genera un mic concept mental ca „meu/mea”. Deși este foarte inteligent, corpul nu poate face diferența între situația reală și gând. El reacționează la fiecare gând ca și cum ar fi realitate. El nu știe că e vorba despre un simplu gând. Pentru corp, un gând îngrijorat, temător înseamnă „sunt în pericol”, iar el răspunde în consecință, chiar dacă în acest timp stați culcați într-un pat cald și confortabil. Inima bate mai repede, mușchii se contractă, respirația se accelerează. Se formează un cumul de energie, dar din moment ce pericolul nu este decât o invenție a minții, energia nu găsește nicio supapă. O parte din ea se îndreaptă din nou spre minte și hrănește gândurile anxioase, sporindu-le intensitatea. Restul de energie devine toxic și stânjenește funcționarea armonioasă a corpului.
Reply With Quote