View Single Post
  #83  
Vechi 04.05.2011, 17:54:01
Tangun Tangun is offline
Banned
 
Data înregistrării: 28.01.2011
Mesaje: 200
Implicit 3. Individualul și colectivul

Orice emoție negativă pe care nu o înfruntați complet și nu o vedeți ca fiind ceea ce este în momentul în care apare nu se va dizolva pe deplin. Ea va lăsa în urmă un rest de durere. În special copiii sunt aceia cărora le par emoțiile negative intense prea copleșitoare pentru a le face față și au tendința de a evita să le trăiască, în absența unui adult perfect conștient care să-i îndrume cu iubire și înțelegere plină de compasiune către înfruntarea directă a emoției, alegerea de a nu o trăi este întradevăr singura opțiune pentru copil în acele momente. Din nefericire, mecanismul de apărare deprins de timpuriu rămâne în funcțiune și după ce copilul devine adult. Emoția încă trăiește în el neconștientizată și se manifestă indirect, de exemplu sub formă de anxietate, furie, izbucniri violente, o stare sufletească anume sau chiar o boală fizică. În unele dintre cazuri ea împiedică sau sabotează toate relațiile intime. Majoritatea psihoterapeuților au avut pacienți care inițial pretindeau că au avut o copilărie total fericită, iar mai târziu se dovedea că lucrurile stăteau exact pe dos. Poate că acestea reprezintă cazuri extreme, dar nimeni nu iese din copilărie fără să fi suferit durere emoțională. Chiar dacă ambii părinți ar fi iluminați, tot ați crește într-o lume care este în cea mai mare parte inconștientă.
Reminiscențele durerii lăsate de fiecare emoție negativă puternică ce n-a fost complet înfruntată, acceptată, pentru ca apoi să vă puteți desprinde de ea, se acumulează și formează un câmp energetic ce se regăsește în chiar celulele corpului vostru. El nu constă doar din suferințele copilăriei, ci este format și din emoțiile dureroase care i-au fost adăugate mai târziu, în adolescență și după ce ați devenit adulți, mare parte din ele create de vocea egoului. Este durerea emoțională care vă însoțește inevitabil atunci când fundamentul vieții voastre îl reprezintă un fals sentiment de sine. Acest câmp energetic format din emoții vechi, dar încă foarte vii, ce se regăsește în aproape fiecare ființă umană, este corpul-durere. Corpul-durere însă nu este doar de natură individuală, în el se regăsește și o parte din durerea a nenumărați oameni ce au trăit de-a lungul istoriei umanității, care este o istorie a neîntreruptelor războaie tribale, a sclaviei, jefuirilor, violurilor, torturii și a altor forme de violență. Această durere trăiește încă în subconștientul colectiv al umanității și crește pe zi ce trece, după cum vă puteți da seama atunci când vă uitați la știrile de seară sau priviți dramele din relațiile oamenilor. Corpuldurere colectiv este probabil prezent în ADN-ul tuturor oamenilor, chiar dacă noi nu l am descoperit încă.

Fiecare nou-născut care vine pe lume poartă deja un corp-durere emoțional. La unii dintre ei este mai dens și mai greu decât la alții. Există copii fericiți în cea mai mare parte a timpului și există alții care par să poarte în ei o cantitate uriașă de nefericire. Este adevărat că unii dintre copii plâng mult din cauză că nu primesc suficientă dragoste și atenție, dar alții plâng în aparență fără motiv, de parcă ar încerca sa îi facă pe toți cei din jur la fel de nefericiți cum sunt ei — și adeseori reușesc. Au venit pe lume purtând deja cu ei mare parte din durerea umanității. Alți copii plâng frecvent deoarece simt emoțiile negative ale mamelor și taților lor, iar acestea le provoacă durere și determină
o amplificare a corpului-durere prin absorbirea energiei din corpurile-durere ale părinților, în fiecare dintre cazuri, odată cu creșterea corpului fizic al bebelușului, crește și corpul-durere.
Un copil cu un corp-durere ușor nu va fi neapărat un adult „mai avansat” pe calea spirituală decât cel cu un corp-durere dens. De fapt, adesea se întâmplă tocmai invers. Oamenii cu corpuridurere grele au de obicei o șansă mai mare să se trezească pe plan spiritual decât aceia cu corpuri relativ ușoare, în timp ce unii dintre ei rămân pradă corpului-durere greu pe care îl au, mulți alții ajung într-un punct în care nu mai pot trăi cu nefericirea și astfel motivația pentru a se trezi devine una puternică.
De ce reprezintă trupul chinuit al lui Cristos, fața lui schimonosită în agonie și nenumăratele sale răni sângerânde o imagine atât de semnificativă în conștiința colectivă a umanității? Milioane de oameni, cu precădere în perioada medievală, nu s-ar fi aflat într-o relație atât de profundă cu el cum s-a întâmplat, dacă ceva din ei n-ar fi rezonat cu imaginea, dacă n-ar fi recunoscut inconștient în ea reprezentarea exterioară a propriei lor realități interioare — corpul-durere. Nu erau încă suficient de conștienți pentru a-i recunoaște prezența direct în ei înșiși, dar acesta a fost pentru ei începutul conștientizării. Cristos poate fi privit ca arhetipul uman, întruchipând atât durerea, cât și posibilitatea de a o transcende.
Reply With Quote