Citat:
În prealabil postat de AlinB
Nu m-am facut tocmai bine inteles, se spovedea si impartasea intr-un ritm de invidiat, cel putin de unul ca mine.
|
Eu nu. :) Adica nu mai mult decat orice ortodox obisnuit, de 2-3-4 ori pe an. Poate ca sa se cheama ca doar semnam condica. :D
Citat:
Credeti ca romano-catolicismul va va feri de impasul spiritual care simteati ca alunecati din motive pe care le-ati fi putut rezolva cu duhovnicul si cu mai multa rugaciune, renuntand eventual la exilul autoimpus?
Nu am pretentii de profet, dar va spun: va inselati.
|
Ati condus si acaparat discutia cum ati vrut si ati tras concluziile pe care le-ati vrut. :) Nu, nu sunt, nu am fost in impas spiritual. NU, nu devin catolica pentru ca m-am saturat sa fiu ortodoxa in exil. Nu, exilul nu e neaparat autoimpus, cateodata oamenii trebuie sa faca niste alegeri si trebuie sa ajunga in alte parti decat in cele in care s-au nascut, dar nu e locul aici pentru a analiza ce si cum ar fi trebuit sa fac, cum si unde sa locuiesc, etc. Nu, lipsa unei biserici in apropiere nu este un motiv central, nici pe departe. Adica daca ma mut in India devin hindusa sau buddhista fiindca e mai usor decat sa fii crestin? Nu. Am trait un timp fara biserica ortodoxa si printre protestanti. Nu am devenit protestanta. Am trait in cartier evreiesc cu vreo trei-patru sinagogi in apropiere. Nu am devenit evreica. Nu, nu sunt in drum spre protestantism. Nu, nu m-am certat cu nimeni din tabara ortodoxa. Nu, nu mi-au batut catolicii la usa ca sa ma cheme la biserica lor, nici nu mi-au bagat pe gat catehismul lor. Faptul ca am mentionat accesul zilnic la Sf. Euharistie, am facut-o doar fiindca ati spus, intarit, ca nu ma mai pot niciodata impartasi in biserica ortodoxa. In fapt ajung la biserica aici doar de vreo doua ori pe saptamana, iar accesul zilnic la Sf. Euharistie este potential si conditionat de a fi pregatit pentru asa ceva, adica spovedanie regulata, fara pacat de moarte, etc.