View Single Post
Vechi 04.05.2011, 23:42:47
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Un profesor (nu de teologie) ne-a explicat candva treaba asta - nu stiu daca asta e parerea Parintilor Bisericii, dar mie mi s-a parut logica: Pentru ca ingerii sunt creaturi perfecte. Asa au fost create, sa fie perfecte. Si li s-a dat liber arbitru, unii au hotarat sa se rascoale cu Lucifer, altii sa ramana cu Dumnezeu. Fiind creaturi perfecte, au putut alege o singura data, pe vesnicie si in virtutea perfectiunii lor, raman asa pentru totdeauna. Nu pot alege a doua oara, caci asta ar insemna nu sunt fiinte perfecte. Asta e natura lor. In schimb, omul nu a fost creat sa fie perfect, ci perfectibil, adica sa poata ajunga la desavarsire. De aceea mai cade, se mai ridica, urca, coboara, urca...
Sper sa iti foloseasca.

Am reflectat adesea la această întrebare: de ce omul se poate salva, pe când diavolul nu se poate salva ? Părerea mea personală este că îngerul căzut L-a cunoscut pe Dumnezeu față către față și a văzut slava Lui în mod nemijlocit, pe când omul, nu. Adică, omul are o scuză pe care îngerul nu o are.

Părerea celor mai mulți teologi din Biserica mea, precum și a Sf Toma din Aquino, este că această deosebire s-ar datora faptului că îngerii, trăind în afara timpului, alegerea lor este în perpetuitate. Cu alte cuvinte, eu pot cădea acum și să mă ridic în ceasul al 12-lea, pe când îngerul nu poate, neexistând, pentru el, ceasul al 12-lea și ceasuri în general.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote