View Single Post
Vechi 05.05.2011, 08:55:15
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz Vezi mesajul
Porunca de a nu manaca din rodul acelui pom ...
Omul putea manca mancarea duhoviniceasca (contemplarea) din orice pom al Edenului.

Sfintii Parinti in marea lor majoritate spun ca "pomul cunostintei binelui si al raului" nu era un pom anume ce avea un frunct anume (special) ci era mancarea sensibila (trupeasca), mai exact gustarea oricarui fruct (mere, pere, smochine... orice) al oricarui pom din rai. Sfantul Ioan Damaschin spune clar ca in Eden, Adam si Eva traiau in lumina lui Dumnezeu care ii hranea duhovniceste si ii nutrea trupeste. Sfantul Ioan Damascin foloseste verbul "a nutri" care se refera strict la trup. Deci omul in Eden inainte de cederea in pacat nu manca mancare biologica (trecatoare, pieritoare, schimbabila...)! Acum, singura mancare adevarata pentru om, care sa ii asigure vesnicia cu trup si suflet este Sfanta Impartasanie (cu Adevarat trupul si sangele Domnului) care este numai in Sfanta Biserica a lui Hristos, prin Sfanta Taina a Euharistiei!

Precum si pomul vietii nu era un pom anume, caci Viata este Hristos Iisus insusi (caci EL spune "trupul Meu este adevarata Mancare si sangele Meu este adevarata bautura. Daca nu veti manca Trupul Meu si nu veti bea Sangele Meu nu veti avea viata in voi" (Ioan 6)) intrucat Adam nu manca din pomul vietii ca sa aiba viata vesnica, ci avea vesnicia prin har de la Dumnezeu, prin comuniunea deplina cu Dumnezeu. Sau daca rodul acelui pom i-ar fi dat lui Adam ceva ce nu avea (adica vesnicia sau orice altceva) cum ar fi putut Dumnezeu sa opreasca pe Adam sa manace ceva bun? Sau daca Adam nu ar fi fost creat avand nemurirea (viata vesnica) prin har, Scriptura nu ar mai fi spus ca omul este dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, care este: ganditor, liber si vesnic (prin fire). "Duh este Dumnezeu"!

Dupa caderea in pacat Adam a pierdut doar nemurirea (vesnicia) ce o avea prin har, dar a ramas cu libertatea si gadirea care il aseamna cu Dumnezeu. Deci chipul lui Dumnezeu s-a intinat in om dar nu a disparut complet. Hristos reda omului nemurirea (vesnicia in har) si il desavarseste si il indumnezeieste pe om. Hristos este viata adevarata (si duhovniceasca si trupeasca)!

Aceasta este invatatura ortodoxa crestina.

Doamne ajuta. Har si pace.

Last edited by Eugen7; 05.05.2011 at 09:04:36.
Reply With Quote