View Single Post
Vechi 05.05.2011, 15:09:48
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit off topic

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Eu nu am spus pe un ton ofensator,ci a fost mai mult ca o surpriza"surprinzatoare"cum se pune problema materiala intr-o biserica de aici vs. biserici de acasa,atat! De unde sa stiu eu ca nu sunt subventionati de stat,cand eu nu stiu nici altele??
Poti sa afli ca am lasat bani pt spovedit si dat acatist,cat si alte cheltuieli in biserica.
Ma gandesc ca totusi pretul benzinei a fost un impediment,fiind un drum de 2 ore(dus-intors).
Nu stiu...eu sunt nemultumita ca bisericile ortodoxe romanesti sunt atat de raslete in strainatate incat ceea ce in Romania,mersul la biserica era un simplu act,aici a devenit o lupta,un sacrificiu,o hartuiala continuua cu drumurile si cu distantele!
Ooo, te inteleg. Si eu m-am impiedicat de aceasta.
Initial mergeam la biserica americana si am intrebat-o pe preoteasa direct din prima zi cat si ce sa dau. Si ea mi-a spus razand ca dupa puteri, ca daca nu am sa nu dau nimic etc.. Am dat 20 usd si am intrebat daca este bine, mult sau putin. Si ea mi-a zis ca e minunat si m-a intrebat catre ce merg banii, ca aveau trei fonduri.. Nu am inteles nimic, pe scurt, dar am dat bani saptamanal... :) Dar mergand acolo am vazut ca erau f putini credinciosi (cred ca abia erau creo 30!) si mari cheltuieli. De ex. biserica abia avea cateva icoane, era f saraca. Erau cativa credinciosi instariti care faceau contributii de mii de dolari pt. pictarea bisericii. Si mai era o masa care se dadea dupa slujba (in fiecare sapt. se ocupa alt om de aceasta). Si aceea era f saracacioasa. Dar nu conta, oamenii erau minunati si ma simteam foarte bine desi uneori aveau doar chifle, hummus si cafea :).

Inainte sa merg la biserica romaneasca, o prietena a sunat la toate bisericile ortodoxe din oras pt botezul fetitei si i s-au cerut bani + plata cotizatiei (i se spunea ca trebuie sa devina membru).. ar fi trebuit sa plateasca vreo 300 usd. Nu si-a mai botezat copilul pt ca i s-a parut ca este "jefuita". (ea este cercetator, doctorand, are salariul f mic). Acesta este efectul, din pacate.

Dar cred ca depine mult de felul in care vorbeste preotul cu oamenii. Eu mi-am trimis o alta prietena, rusoaica, la biserica americana pt botezul copilului. Si nu numai ca preotul a convins-o sa devina membru (cu toata familia), dar in scurt timp i-a apropiat de biserica, ia convins pe amandoi sa se spovedeasca etc.. (nu i-a "gonit" cu banii ca si ei sunt saraci, el e inca student, iar ea sta cu bebe acasa).

Iar cererea banilor in biserica la sfarsitul slujbei mi s-a parut si mie foarte nepotrivita, intotdeauna. Astfel de lucruri pot fi facute ulterior sau comunicate in scris etc.. nu in biserica. Din fericire, unde merg eu nu se practica, dar la un moment dat a slujit un preot din alt stat si la sfarsitul slujbei numai despre bani si cheltuieli a vorbit. Vreo jumatate de ora. Si eu ma intrebam "ce caut eu aici?". Dar am trecut si de asta.