View Single Post
  #209  
Vechi 05.05.2011, 16:40:08
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
Va dau un exemplu si inchei : cand luati Sfanta Impartasanie, va simtiti mai aproape de Dumnezeu decat cand cititi, ascultati sau emiteti idei despre EL???
Este buna argumentatia. Felicitari. Va bazati pe indemnul din Psalmul 33 care zice: "gustati si vedeti ca bun este Domnul". Iar eu va intreb acum cum vedem ca este bun Domnul in Sfanta Impartasanie: trupeste (psihic) sau duhovniceste (prin nous). (Va intreb cum vedem nu cum simtim). Si animalele simt ca si oamenii totusi ele nu ar putea sa vada pe Hristos in Taina Sfintei Euharistii. Se poate salaslui Sfanta Impartasanie pe deplin in animale?

Am vorbit din punctul de vedere al faptului ca senzatiile sunt in opozite cu nousul.

Cuvântul nous este de origine greacă și definește conștiența rațională capabilă de investigare și cunoaștere a realității. Nous este intelectul abstract, este funcția superioară a individului capabilă să aducă realitatea în existentă prin reprezentare și descriere lingvistică, să o diferențieze structural și dinamic și să îi caute legile cele mai generale care o caracterizează evolutiv.

Nousul își propune să cerceteze și înțeleaga corect și complet lumea fenomenală, să îi discearnă principiile fundamentale din care provine și legile după care se manifestă, deasemeni să înțeleagă intențional și comportamental subiectul, adică agentul care primește, reprezintă și utilizează lumea pentru a supraviețui.

Nous mai poate fi înțeles și ca inteligența supremă, creatoare a universului, acea fortă-cunoaștere ascunsă din care provin toate modurile existențiale și în care se întorc la sfârșitul unui ciclu de manifestare a realității în conștiința indivizilor.



Senzatia se refera doar la cunoastrea trupeasca (psihica) si nu face nici o referire la cunoasterea duhovniceasca (intru Duhul Sfant).

Senzația este prima formă de reflectare psihică a realității. Ca reproducere în creier a realității reflectă însușirile simple ale obiectului care acționează sub formă de stimuli direct asupra organismului. Însușirile reflectate de senzație sunt simple, concrete, exterioare, acidentale, neesențiale. Senzația reflectă în mod izolat caracteristicile stimulului.Ea se produce la nivelul creierului ca rezultat al unui proces ce începe cu acțiunea stimulului asupra receptorului, se continuă cu transmiterea informației prin căile nervoase aferente și se finalizează într-o experiență psihică. Senzația este elementul psihic indivizibil al cunoașterii dar nu se prezintă singură decât în rare cazuri ca de exemplu în primele zile ale vieții sau în cazuri patologice. Este rezultatul final al unui proces cognitiv elementar, primordial realizat datorită proprietății organismului numită sensibilitate.

Pentru ca ati adus vorba de Sfanta Impartasanie va intreb in persoana Hristos Iisus cine indumnezeieste si cine este indumnezeit? Unde s-a unit firea dumnezeiasca si cea umana in persoana Hristos Iisus si cum a fost posibil acest lucru? (Evident ca nu prin senzatii...)


Sfanta Impartasanie este viata si foc!
De ce doar omul se poate impartasi deplin cu Hristos Iisus in Taina Sfintei Euharistii? Si animalele au suflet (trairi emotionale) si trup? Senzatii au si animalele... de ce Duhul Sfant nu se poate salaslui in ele? De ce doar omul poate participa la Sfintele Taine? (pentru obiecte si animale exista doar binecuvantari, ierurgii).

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
DA ori BA? Daca raspunsul este DA, atunci ati inteles motto-ul meu!
Vi se pare ca nu l-am inteles? (Intrebare retorica).
Eu am spus ca nu sunt de acord cu el si am si argumentat de ce.

Consider ca ar fi sterila continuarea discutiei caci fiecare din noi a spus ceea ce are de spus si am inteles reciproc punctele de vedere.

Doamne ajuta.

Last edited by Eugen7; 05.05.2011 at 16:47:06.