View Single Post
  #8  
Vechi 06.05.2011, 12:11:31
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.239
Implicit

In mod firesc, natural , D.zeu a pus aceasta atractie in om , pe care noi o numim fireasca sau spontana (adica este in firea lucrurilor), intre barbat si femeie cu scopul intemeiat in una din primele sale porunci de la zidirea omului : ,, ...cresteti si va inmultiti ..."
In felul acesta barbatul si femeia se simt atrasi unul catre celalalt in primul rid pe calea simturilor . Nici un barbat , precum nici femeile, nu stau atunci cind privesc un semen de sex opus sa judece precum computerele daca exista vreun temei ,,logic"ca celalalt sa ii placa . Vai, cum ar fi aratat lumea daca era sortita sa functioneze astfel . Aceasta este atractia fireasca , ,,basic instinct" , care asa cum am spus este de origine dumnezeiasca .
Dar de aici, adica de la un lucru firesc, si pina la exagerarea firescului este cale lunga sau poate prea scurta !
Impotriva unor comportamente firesti (foame, sete , nevoi intime, imbracaminte , somn) se lupta atunci cind este cazul din considerente bine stiute si nu dupa bunul plac . De fapt , lupta dupa bunul plac (ca asa am eu chef acum, sau ca neavind ce face vreau sa mai slabesc 8 Kg., etc) nu este un comportament de om cu judecata.
Nevoile firesti ale omului, f. bine incuscrite cu simturile acestuia, cad lesne si repede la discretia ispititorului devenid atit de simplu cai de manevra catre ceea ce voieste el . Pt. aceasta omul duce lupta neintrerupta cu exgerarea instinctelor si a nevoilor firesti . Cu cit tinde, cu cit tinteste , un loc mai linga D.zeu in eternitate cu atit si lupta este ami aspra, mai apriga.
Mai trebuie adaugat ca in momentul in care te preocupa dumnezeirea si viata viitoare atunci deja se spune ca te intereseaza sau chiar te indeletnicesti cu cele duhovnicesti . Ori viata duhovniceasca nu exista sa ti-o conduci singur : asa vreau eu acum si nu am treaba de alte pareri ! Aceea , dupa cum bine stim, nu se conduce dupa ureche , adica dupa cum ni se pare ca ,,ne arata noua Duhul", cum ne sfatuieste pe noi Duhul , dupa cit de sensibili ni se pare ca suntem noi la duh , ca atunci cu duh cu tot ajungem in alta parte decit unde dorim . Daca gindim in mod constant asa vom afla la un moment dat ca duhul calauzitor nu mai este de mult Duhul Sfint ci alt duh . Duhul sfint cel adevarat ne invata sa avem mai intii de toate calauza imbunatatita, duhovnic incercat in lupta pt. mintuire si abia de la acesta se incepe trairea in duh si adevar.
Exista autori , sfinti celebri desigur , care au scris serios de profund si frumos , despre lupta cu simturile si nevoile atunci cind ele sunt incinse de ispititor , adica intotdeauna . Cel mai cunoscut dintre ei , desi nici pe departe sa fie singurul , a fost Sf. Isaac sirul in celebra ,,Paza celor cinci simturi".
Lupta duhovniceasca pe care o duce omul cit traieste este pt. revenirea sa ,cit mai bine, la simturile si in starea terbuintelor si a instinctelor firesti , naturale , nepervertite de la zidirea sa . Lupta impotriva atractiei intime viciata dintre barbat si femeie , atractie pervertita luciferic ca traire, ca rasunet afectiv in om , exagerata ca intensitate , viciata temporal , adica de a fi omniprezenta, si care tinde sa puna stapinire pe gindire constituindu-se ca norma de viata in interactiunea barbat-femeie ( de aceea in mod vulgar femeile simple -sa le zicem- spun ca ,,barbatii gindesc in mod curent prin sau cu altceva decit creierul" !)... este una din marile lupte pe care trebuie sa le duca omul in viata sa din aceasta lume .
Si ca o ultima remarca : ne invata parintii pustiei egiptene ca pe acest diavol al desfrinarii nu a reusit nimeni sa-l invinga luptidu-se cu el , ci dor fugind de el !

Asadar , intre zidirea lui D.zeu (omul bine intruchipat) si paza simturilor la nivel de curatenie se gaseste lupta duhovniceasca !
__________________
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul .

Last edited by zaharia_2009; 06.05.2011 at 12:25:34.
Reply With Quote