View Single Post
Vechi 06.05.2011, 12:13:51
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Nu, nu, de ce sa intoarcem intrebarea? Intrebarea dumneavoastra a fost: daca nu as fi plecat din Romania si as fi ramas in oraselul meu cu biserica ortodoxa la doi pasi, as mai fi devenit catolica? Eu spun: nu stiu, tot ce este posibil...Intrebarea mea a fost: daca ati fi nascut musulman intr-un satuc musulman in Arabia Saudita, credeti ca ati deveni ortodox? Tot ce e posibil...
NU vad relevanta comparatiei, sunt cu totul si cu totul diferite lucruri dar imi spune ca oarecum incercati sa dati vina pe mediu si sa eludati responsabilitatea propriilor alegeri.

In acest punct n-ati ajuns printr-o interventie divina, ci prin decizia de a parasi tara, stiind ce va inseamna asta dpdv spiritual, decizia de a depinde mai mult de circumstante (stiu, credeti ca n-ati avut de ales) pentru a tine legatura spirituala cu ortodoxia, etc.
Dar toate aceste alegeri preferati sa nu le vedeti, pentru ca lucrurile se complica, nu-i asa?

Citat:
Prin crize spirituale poti sa treci si pe Muntele Athos fiind, si calugar in manastire fiind. Nu locul in sine conteaza chiar asa de mult.
Conteaza in momentul in care faci locul unde te afli este alegerea ta.
Omul sfinteste locul dar il si impute.
Daca alegi sa te rupi de biserica si sa traiesti printre oameni certati cu Dumnezeu din considerente materiale, sa ai totusi access la o biserica dar sa refuzi sa o frecventezi pentru ca te costa timp si bani, crizele care decurg de aici sunt 100% responsabilitatea ta iar o decizie gresita nu poate indrepta un sir de alte decizii gresite, indiferent ce trucuri mentale folosesti pentru a refuza sa vezi asta.

Daca ai ales cu toata sinceritatea sa-l urmezi pe Dumnezeu, ai facut sacrificii materiale si nu doar pentru acest lucru, si totusi te afli intr-un impas, acest impas are cu totul si cu totul alte conotatii si cu adevarat Dumnezeu iti va oferi salvarea la momentul potrivit fara sa trebuiasca sa faci compromisuri morale.

Intrebarea mea pe care ati ocolit-o a fost alta:

Daca ati fi avut parohie ortodoxa peste drum, preotul nu v-ar fi cerut cotizatii, ati mai fi frecventat biserici romano-catolice?
Ati mai fi renuntat la ortodoxie in favoarea romano-catolicismului?
Faceti abstractie de ideea pe care ati adopatat-o conjuctural ca Dumnezeu v-a pus sa faceti asta.
Ganditi-va ce decizie ati fi luat daca o biserica ortodoxa v-ar fi fost mai accesibila.
La ora actuala daca ar trebui sa va intoarceti in tara, intr-un orasel cu biserica ortodoxa la doi pasi de cea romano-catolica, ati prefera sa frecventa in continuare missa catolica?
Adica sufleteste vorbind, v-ati simti mai "acasa" la missa decat intr-o biserica ortodoxa?

Cand ati luat decizia asta, ati fost macar pentru ultima data intr-o biserica ortodoxa, sa va rugati sincer, ca un om care nu stie nimic si doreste un raspuns, timp de o Liturghie macar, sa va spuna Dumnezeu daca faceti bine?
Faceti asta, si daca plecati cu sufletul impacat de acolo, atunci poate ca totul este in regula si este voia lui Dumnezeu sa treceti prin asta.