View Single Post
  #856  
Vechi 06.05.2011, 21:00:15
HoratiuM HoratiuM is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.08.2009
Mesaje: 170
Implicit Stâlpul și Temelia Adevărului

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Ați putea să explicați mai pe înțeles? Se mântuiește ceea ce aș fi putut eu fi dar n-am devenit? Credeam că mă mântuiesc în măsura în care actualizez prin viața pe care o trăiesc acest arhetip, această chemare a mea. Acum sunt confuz. Ajutați-mă!
Am ca referință cartea lui Pavel Florensky, Stâpul și Temelia Adevărului (trad. Emil Iordache, pr. Iulian Friptu și pr. Dimitrie Popescu, ed. Polirom, Iași, 1999), capitolul "Gheena" (pp. 135-167) unde este dezvoltată ideea mai mult intuitiv și referențial decât doctrinar și speculativ. Dar sunt trimiteri, după mine, foarte prețioase.

În speță: Platon, deja, făcea diferență între Nous (intelect contemplativ) și dianoia (intelect discursiv). În filosofia transcendentală germană se face diferența dintre eul transcendental și cel empiric (identificările acestea le-am făcut eu; nu apar la Florensky).

În creștinism (dar cu urme în cam toate culturile vechi, arată Florensky) se face diferență nu doar între suflet și trup, dar și între suflet (ca entitate pătimitoare și simțitoare unde avem nevoile, pulsiunile, emoțiile) și duh sau spirit (care este oglinda Divinității în noi). În I Corinteni 3:15 se face o referire misterioasă la o finală încercare "prin foc" a lucrării fiecăruia care va adeveri dacă lucrarea aceasta e trainică sau nu, dar că, dacă lucrarea va pieri, acela, totuși, se va mântui "dar așa ca prin foc"(!). Dar acela, simultan, "va pierde răsplata".

Vorbim, atunci, cred, despre faptul că în Cer noi suntem dați de Intelectul etern divin în integralitatea noastră ca Idee despre noi a Intelectului. Este, așadar, modelul fiecăruia pe care eul nostru individual trebuie să-l satisfacă, nu în sensul că Ideea ar avea vreo privație, vreo lipsă, ci în sensul că alteritatea creaturală hotărâtă din Eternitate a fost făcută pentru a se uni cu această Idee, deci, în speță, cu Dumnezeu Însuși.

Acum, eu cred că Eul nostru transcendental este reflecția de la nivelul creaturii a acestei Idei transcendente, iar Ideea transcendentă este temelia Eului transcendental (I Corinteni 3:11). (N.B. — Transcendent = increat, deci strict Dumnezeu; transcendental = suprasensibil, deci neempiric, dar creat: deci Sofia (Fecioara), Îngerii, Edenul, sufletul. Unde, creat = scos din Neant, de la inexistență determinată, la existență determinată.)

Ce înseamnă asta? Înseamnă că Ideea are în Sine întreaga făptură, în toată perfecțiunea ei, din Eternitate. Dar făptura concretă diferă de Idee pentru că ea nu este din Eternitate — altfel am fi dumnezei după ființă. Deci, pentru a apărea făptura, e nevoie de o "suprimare" a lui Dumnezeu, un fel de retragere prin care Dumnezeu (care ocupă întregul "spațiu ontologic") să "lase loc" la ceva care să nu fie El Însuși din Eternitate. Când El "se trage la o parte", pentru că e Ființa absolută, nu mai rămâne decât Neantul, dar un Neant determinat, nu absolut, căci Neantul absolut e totuna cu Dumnezeu, deci s-ar fi revenit la El.

Acum, creatura e făcută, la început, perfectă, dar nu sfântă. Pentru că e perfectă, în ea nu există nici o lipsă, dar există posibilitatea lipsei, nu există păcat, dar există posibilitatea păcatului. Pentru a face voia lui Dumnezeu, creatura trebuie să accepte pe Dumnezeu, adică Adevărul — Hegel spunea că Adevărul este Întregul: adică unitatea identității cu diferența. Dar, pentru ca unitatea să fie reală, e nevoie ca și identitatea și diferența să fie reale. Prin urmare, realitatea creaturii ține de acceptarea Unității divine și a diferenței ontologice care o instituie pe ea, în calitate de creatură. Păcatul e atunci intenția de a șterge diferența ontologică — vizibilă la Lucifer, bunăoară, care a ajuns să se creadă Dumnezeu — fapt care calcă implicit în picioare și Unitatea divină.

La om, păcatul înseamnă tot ștergerea diferenței ontologice (asta e "călcarea Legii") prin aceea că prezența Nedeterminatului (a lui Dumnezeu) în determinare (creatură), prezență simbolizată prin copacii cunoașterii Binelui și Răului și a celui al Vieții, este "consumată" de către creatură ca și cum ar fi o prezență determinată.

N.B. — Unele exegeze au sugerat că expresia "cunoașterea Binelui și a Răului" este o expresie merismatică: o figură de stil care se folosește de perechi de elemente opuse pentru a da înțelesul de tot sau orice. Exemplu: "cu o falcă-n cer și una-n pământ", "vrute și nevrute". De altfel, în alte variante ale textului, se pare, expresia este "copacul cunoștinței", în sensul de "copac al conștiinței". Așadar, acest copac este cel care dă acces la cunoașterea a orice, deci a Totului. Or, Totalitatea nu e alta decât Dumnezeu Însuși. Cum, însă, în Dumnezeu Ființa și Neființa coincid, iar cunoașterea originară pe care o oferea Edenul și copacul în cauză era una în care subiectul cunoscător și obiectul cunoscut ajungeau să coincidă nemijlocit prin cunoașterea însăși, rezultă că această mâncare a fructului interzis poate fi foarte bine interpretată ca o interdicție de a încerca o cunoaștere a Totalității (a lui Dumnezeu), deci o unire cu Ea, cu de la sine putere de către o entitate determinată; însă, întrucât o astfel de entitate este încă pe dinafara Spiritului, nu poate experimenta din Unitatea absolută a Ființei și a Neantului decât exterioritatea: deci Neantul, adică moartea. Căci, care alt țel sau fruct mai prețios, mai gustos decât Dumnezeu există?! ("Gustați și vedeți că Domnul este bun.") Și atunci înțelegem pentru ce spunea Sf. Maxim Mărturisitorul că Întruparea trebuia, după planurile "fericite" ale Divinității, să aibă loc deja în Rai, iar nu în istoria empirică. Adică, dacă Adam și Eva rezistau ispitei de a încălca diferența ontologică prin încercarea de a se uni arbitrar cu Dumnezeu, ar fi urmat, se pare, Întruparea și unirea Divino-umană; abia apoi ar (am) fi putut să mănânce (mâncăm) din cei doi copaci (al Cunoașterii și al Vieții) fără pedeapsă sau interdicție: unirea ar fi fost desăvârșită pe dinăuntru, nu săvârșită pe dinafară și am fi experiat Ființa divină, nu Neantul divin. Deci viața veșnică, iar nu istoria.

Dar aici mai sunt câteva considerații. Anume faptul că, dacă garanția Absolutului e Unitatea, iar garanția Unității e realitatea alterității, a diferenței, atunci creatura a trebuit făcută în așa fel încât să nu fie posibilă decrearea ei, adică suprimarea diferenței ontologice dintre ea și Dumnezeu și resorbția în Unitatea de dinainte de Creație. Asta înseamnă că, pe lângă faptul că este determinată, creatura mai are un atribut fundamental: e indestructibilă prin ea însăși, prin chiar diferența ontologică ce îi stă la bază și o definește, e nemuritoare în esența ei, adică nu poate fi redusă la altceva, nu poate fi descompusă în altceva. Pentru că nu e alcătuită din altceva decompozabil: ea însăși este esența acestui altceva.

Ei, această indestructibilitate a creaturii înseamnă transcendentalitatea: primatul întregului asupra părții, a formei asupra materiei și unitatea lor ireductibilă. În urma păcatului, această unitate originară a fost dislocată: forma nu mai coincide cu materia, Eul transcendental nu mai coincide cu cel empiric. Până la urmă, această dislocare, această separare între cele două vizează o fază "terminală", în care separația să fie totală, fără rest — unde restul este tocmai urma instituirii indestructibile a creaturii. Când separația aceasta nu va mai avea rest, deci când indestructibilitatea însăși a esenței creaturii va fi atacată, pusă în chestiune, atunci se va viza însăși Limita ontologică ce stă ca bază a ei — deci, implicit, va fi vizat Dumnezeu. Atunci va fi momentul apocalipsis-ului, adică al descoperirii Limitei, al revelației Limitei: oamenii, prin păcatul lor, vor duce separația până la Limită de care se vor lovi, descoperind-o (deja îi dau târcoale).

Acum, ceea ce va fi testat prin foc, este materia: adică modalitatea prin care ne-am "informat" materia empirică pentru a o face să coincidă formei transcendentale. Dacă se va descoperi că nu coincide, va fi distrusă, căci, lipsită de unitatea transcendentală, îi va lipsi tocmai esența creaturii: indestructibilitatea. Ce se va mântui, însă? Se va putea mântui Eul transcendental, forma noastră din Cer care va putea fi confirmat ca formă a indestructibilității de Ideea divină a creației: adică dacă se va găsi în Eul transcendental păstrarea, păzirea Limitei ontologice.

Eul transcendental este totalitatea faptelor empirice concrete și posibile ale eului empiric; adică toate înfățișările pe care acesta le poate lua în istorie, indiferent pe care le ia, le actualizează, și pe care le ține neactualizate.

Viclenia este că, fără o formă transcendentală prezentă nemijlocit în el, eul empiric poate să vizeze încălcarea Limitei, adică își poate contrazice modelul, forma din Cer. Asta e ceea ce înțelegem prin liber arbitru, deci prin posibilitatea alegerii răului. Astfel că, de pildă, eul empiric al lui Stalin nu va intra în împărăție, dar forma transcendentală din care s-a individuat și desprins individul Stalin este mântuibilă.

Întreaga înțelepciune este de a ști dacă anumite activități ale eului empiric ar putea chiar să vizeze propria sa formă transcendentală și s-o anuleze în celelalte posibilități de actualizare: adică există păcate care să fie făptuite prin Eul transcendental însuși? Eu zic că e discutabil. Adam, când a păcătuit, era în forma sa transcendentală, dar forma sa transcendentală nu era pe deplin conștientă de sine, motiv pentru care a rămas o ființă mântuibilă după păcat. Lucifer, se pare, a păcătuit în varianta sa transcendentală având conștiința deplină a actului său, de aceea varianta receptă este că îngerii căzuți nu ar mai putea fi salvați.

Un om damnat definitiv ar fi cel care ar fi în situația lui Lucifer.

Last edited by HoratiuM; 06.05.2011 at 21:10:38.
Reply With Quote