View Single Post
Vechi 06.05.2011, 22:30:36
HoratiuM HoratiuM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.08.2009
Implicit Până la Logos, e nevoie, totuși, de logică

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Horatiu, nu ai scris in prezentare daca esti ortodox, sau de alta confesiune. Ai facut o constructie filozofica, bazata mai mult pe ceea ce ai inteles tu si mai putin pe ceea ce sustine crestinismul/ ortodoxia.
Dar e bine si asa, fiecare intelge cat are nevoie, nu e necesar pentru mantuire.
Asadar, nu pot analiza toate mesajele, pentru ca ar lua mult timp. M-am uitat acum (dupa ce am spus ca ai un diascurs filozofic) si am vazut ca esti pasionat si de filozofie (si de evolutionism sau n-am inteles eu bine?).
Multi filozofie moderni aveau conceptii diferite de crestinism, unii din ei fiind influentati de panteism, prezent in religiile orientale.
Asadar, nimeni nu s-a putut mantui inainte de venirea Mantuitorului (de aceea Il si numim asa pe Iisus). Asa sustin si ortodocsii si catolicii. Si cine are credinta si faptele dreptului Iov si ale altor sfinti din Vechiul Testament? Cum scrie in Biblie, dreptii erau trecuti in cartea vietii. Iisus, dupa ce a fost rastignit, S-a dus in Iad si a luat de acolo pe toti dreptii.

Prin lucrarea si jertfa Lui a venit harul in lume, har prezent in Sfintele Taine. Inceputul prezentei harului in om este Botezul.
In Biblie scrie ca cei ce nu au cunoscut Legea (sa nu ucizi, etc.), pot face din fire cele ale Legii, fara sa o cunoasca. Nu trebuie sa cunoasca Legea ca sa nu fie ucigasi, au o constiinta, omul nu a cazut de tot la Adam.
Dar Legea nu a adus mantuire nici pentru evrei, ci doar dupa venirea Mantuitorului si venirea harului in lume. Si in Iad si in rai sunt mai multe incaperi. Pot exista probabil si exceptii, sf. Tecla si Sf. Grigorie s-au rugat pentru niste pagani decedati si Domnul i-a mutat in Rai. Dar I-a spus sf. Grigorie sa nu se mai roage pentru paganii nebotezati care au murit.
Nu stim toate judecatile lui Dumnezeu, dar ce ni s-a relevat stim.
Nu am specificat care e credința mea pentru că nu cred că e relevant. Dacă tu crezi că asta e ceea ce contează într-o argumentare, atunci rătăcești. Dumnezeu nu se uită la fața omului, ci la inima lui. Dacă tu ții mai mult la etichete, atunci, v-am mai spus, fă-te rețetar. Fă-te ce vrei, doar nu mai clama că ai criterii creștine. Pseudo-argumentul tău e un paralogism numit "ad hominem" - valabil și în atacul tău la adresa filosofilor. Dacă un argument e valid, e valid pentru că apelează la o legitate obiectivă, transcendentă particularităților subiective ale unuia sau altuia. Dar, dacă nu suntem capabili să recunoaștem această obiectivitate (care, a propos, e baza credinței autentice), de ce să ne mai mirăm că nu suntem capabili să îi privim cum trebuie pe ceilalți?

În fine, din postările pe care le-am pus pe acest forum de vreo doi ani încoace, cine e curios și chiar vrea să vadă care sunt vederile mele, e pregătit să le citească până la capăt, iar nu să-l eticheteze pe cutare sau cutare după lecturi în diagonală. Și va putea să vadă care este credința mea - dacă e onest, atent și are o minimă inteligență. (Da, n-ai înțeles bine, nu sunt pasionat de evoluționism; sunt pasionat de știință, în genere, și sunt anti-evoluționist. Dar, ce să-i faci?, așa se întâmplă când citești în diagonală...)

Apoi, după ce-mi recunoști că nu mi-ai citit cu adevărat replicile îmi spui că am făcut o dezvoltare filosofică proprie, și nu sprijinită pe credința ortodoxă. Asta îmi spune multe. Îmi spune, de pildă, că habar n-ai de filosofie, dar o judeci; apoi, că nu prea pari să ai habar cu adevărat nici de dogmatică și de consecințele ei (filosofice sau nu).

Drept dovadă faptul că n-ai înțeles nici care a fost argumentarea mea în privința mântuirii. Pentru că, n'așa?, e mai ușor să citim în diagonală decât să ne batem cu adevărat capul să vedem ce a vrut preopinentul nostru să spună. Pentru că "ar lua mult timp".

Și mie îmi ia mult timp să dau răspunsuri unor oameni care nici nu se sinchisesc să le citească și să le înțeleagă, dar mă acuză.

Uite cum. Dacă vrei discuții serioase, vreau să văd bunăvoință și onestitate. Până atunci am să te las cu etichetele dumitale. Prin asta o să-ți fac un serviciu, căci vei fi într-o netulburată comoditate.

Last edited by HoratiuM; 06.05.2011 at 22:35:42.
Reply With Quote