Despre importanta studiului Noului Testament, foarte frumos scrie Sfantul Ignatie Briancianinov in cartea ,,Firimiturile ospatului''. Este o carte extraordinara care cuprinde multe sfaturi practice.
Am selectat cateva citate referitoare la tema propusa:
Crestinul trebuie sa studieze Sfanta Evanghelie si << sa si-o intipareasca in minte pentru a avea invatatura ei prezenta in suflet pentru orice interventie morala, pentru orice fapta, pentru orice gand. Aceasta este insasi atitudinea Mantuitorului. Aceasta atitudine insotita de o promisiune si de o atentionare. Cand i-a trimis pe ucenicii Sai sa predice Evanghelia, le-a zis: ,,mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh., invatandu-le sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua.'' (Matei , 28, 19-20)>>
Pentru cel ce implineste poruncile Evangheliei, promisiunea implica nu numai faptul ca va fi mantuit, ci si ca va deveni templu al lui Dumnezeu. Domnul a spus: ,,cel ce are poruncile mele si le pazeste, acela este care ma iubeste; iar cel ce Ma iubeste pe mine va fi iubit de tatal Meu si-l voi iubi si Eu si Ma voi arata lui." ( Ioan, 14, 21)>>
,,Dumnezeu a oranduit ca noi, crestinii ortodocsi, sa fim judecati dupa poruncile Evangheliei si de aceasta judecata depinde destinul nostru vesnic.'' (p. 13)
<<Domnul a zis: ,,Pe cel ce se leapada de mine si nu primeste cuvintele Mele are cine sa-l judece: cuvantul pe care l-am spus acela il va judeca in ziua cea de apoi. Pentru ca eu n-am vorbit de la Mine, ci Tatal care M-a trimis, Acesta mi-a poruncit ce sa spun si ce sa vorbesc. Si stiu ca porunca lui e viata vesnica." Rezulta din aceste cuvinte ale Dombnului ca vom fi judecati dupa Evanghelie si ca a neglija poruncile Lui este tot una cu a-L respinge pe El.>> (p.14)
,,Se intampla adesea ca ascetii n-acorda cea mai mica importanta poruncilor evanghelice si le desconsidera pe fata, neatribuindu-le nicio valoare si nedandu-si deloc seama de importanta lor. Atunci cand acesti asceti, pe neasteptate, sunt supusi la o ispita sau cand li se intampla o schimbare neasteptata a modului de viata, ei nu numai ca se tulbura foarte repede, dar ii paste si riscul acestui dezastru moral pe care Evanghelia il numeste marea cadere a casei sufletului.'' (p.16)
Last edited by antoniap; 07.05.2011 at 22:02:16.
|