View Single Post
  #871  
Vechi 07.05.2011, 14:04:31
HoratiuM HoratiuM is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.08.2009
Mesaje: 170
Implicit Simplitate și simplism

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
Iisus Hristos nu ne indeamna sa fim "elucubranti". El ne indeamna sa fim simpli si iubitori de Dumnezeu. Iisus Hristos ne invata sa fim smeriti, si ne invata prin insasi smerenia Sa pe care a avut-o cat a stat pe pamant. Iisus Hristos nu ne-a predat filozofie, si nici nu a filozofat cu noi.
Asadar a filozofa doar ca sa aratam ca suntem superiori altora, in inchipuirea voastra, nu face decat sa va afunde in inselare mai mare. Si asta cu ajutorul mainii lungi a necuratului care se numeste mandria de sine.

"Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este Imparatia cerurilor.

Fericiti cei ce plang ca aceia se vor mangaia.

Fericiti cei blanzi ca aceia vor mosteni pamantul.

Fericiti cei ce flamanzesc si inseteaza de dreptate ca aceia se vor satura.

Fericiti cei milostivi ca aceia se vor milui.

Fericiti cei curati cu inima ca aceia vor vedea pe Dumnezeu.

Fericiti facatoriii de pace ca aceia fii lui Dumnezeu se vor chema.

Fericiti cei prigoniti pentru dreptate ca a lor este Imparatia cerurilor.

Fericiti veti fi voi cand va vor ocari pe voi si va vor prigoni si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra, mintind, din pricina Mea.
Bucurati-va si va veseliti ca plata voastra multa este in ceruri, ca asa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi."

Ti-am reamintit cum ne indeamna Iisus Hristos sa fim . Nu vad un cuvant rau aici, nu vad nici filozofie, nu vad decat sfaturi intelepte, tu vezi altfel?

Dumnezeu sa iti ajute!

Dumnezeu nu are nevoie să filosofeze pentru că El Însuși este Obiectul veritabil al filosofiei. Când Însuși Adevărul Se dă pe Sine în mod nemijlocit, evident că nu mai e nevoie de filosofie. Căci Dumnezeu e Scopul filosofiei, iar filosofia e calea; când Scopul e atins, calea nu-și mai află rostul. Dar, decât dacă nu cumva tu deja L-ai găsit pe Dumnezeu și stai de vorbă cu El Față către față, atunci mă tem că până atunci va trebui să suporți existența filosofiei.

Asta-i una.

A doua: toți marii Sfinți Părinți știau filosofie pe de rost - Sf. Dionisie Areopagitul, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Atanasie cel Mare, Sf. Grigorie de Nazianz, Sf. Grigorie de Nyssa, Sf. Augustin, Sf. Maxim Mărturisitorul, Sf. Ioan Damaschinul, Sf. Anselm de Canterbury, Sf. Grigorie Palamas, Sf. Toma d'Aquino etc. etc.. Cine ar fi putut să își bată capul să elaboreze întreaga doctrină privitoare la Trinitate, la diofizismul lui Hristos, la energiile necreate etc. dacă nu ar fi avut aparatul conceptual al filosofiei neoplatonice și aristotelice? A propos, știai că termeni precum cei de substanță, esență, prosopon, ipostas, homoousia, energeia etc. sunt luați din Aristotel și că Sfinții Părinți s-au bazat pe semnificația filosofică a acestor cuvinte pe care le-au preluat și, apoi, modificat, în anumite privințe, pentru a formula enunțurile dogmatice?

Nu cred că știai. E mai comod să rămâi la "simplitate".

A treia: ce e aia simplitate, pentru tine? Simplitatea divină? Păi, prietene, trebuie să te avertizez că Simplitatea Dumnezeiască nu e totuna cu simplitatea noastră. La Dumnezeu a fi simplu înseamnă identitatea absolută dintre opuși, dintre termenii contradictorii - ia să vedem ce fel de simplitate este asta pentru mintea noastră? Nu e nici o simplitate, ci, din punctul de vedere al rațiunii finite, omenești sau formale, dacă vrei, e nebunie pură; îți rupe mintea-n două, te face praf, îți crapă capul. Ia gândește-te: Dumnezeu e Unu și Trei în același timp și sub același raport! Ai auzit de principiile identității și al non-contradicției? Da, alea care se studiază la început, în clasa a IX-a, la logică? Și pe baza cărora funcționează gândirea noastră? Ei bine, află, prietene că dogma trinitară spulberă aceste principii, adică ne răstignește mintea noastră cea finită care nu poate accepta identitatea opușilor.

Ei, când o să atingi tu nivelul de contemplație în care Identitatea opușilor o să ți se pară firească, deci când ai să depășești complet rațiunea univocă umană, atunci să-ți permiți să vorbești despre "simplitate". Până atunci nu faci decât să confunzi Simplitatea cu naivitatea, adică Adevărul absolut cu o sumă de reducționisme infantile. Până atunci, lipsit total de accesul la semnificațiile reale și abisale ale Revelației (care nu sunt deloc simpliste, ci sunt totale, deci simplitatea lor e înspăimântătoare nu o sumă de culcușuri căldicele pentru mintea precupețelor și subretelor ca să le iasă bârfa când își pun zacusca pe iarnă), ai să tot crezi că filosofii nu fac altceva decât să-și etaleze mândria de sine arătându-și în închipuirea lor cât de "superiori" ar fi ei altora.

Vorbești de smerenie. Crezi că Totalitatea, adică Dumnezeu, ar putea fi temeiul tuturor celor ce sunt fără ea? Nu. Tocmai de aceea, și acela care într-adevăr vrea să cunoscă Adevărul cu adevărat nu își poate permite să se infatueze în propriile sale fantasme. E o chestiune de luciditate și onestitate aici. Ca să ai cunoașterea obiectivă a Adevărului, trebuie să devii obiectiv ca Adevărul, adică trebuie să încetezi să mai fii subiectiv, adică trebuie să încetezi să mai ai fantasme, narcisisme și infatuări. Ca să cunoști Totalitatea, trebuie să te dăruiești Totalității, să te livrezi Ei și să uiți complet de tine însuți. Aceasta e cunoașterea filosofică.

Atunci câtă smerenie se află în sufletul celui care crede că nu are nevoie să cunoască, a celui care crede că ceea ce știe deja îi este suficient? Cât de suficient se poate crede un astfel de om? Scopul final al filosofiei este acela de a contempla Adevărul, iar pentru aceasta filosofia trebuie să procedeze la numeroase proceduri și prevenții pentru a nu se înșela pe sine, ceea ce constituie întregul proces al cunoașterii. Cei care nu vor să cunoască și care cred că dacă-și flutură pe sub nas edificările simpliste ale impresiilor lor au atins absolutul, în mod evident, nu au nevoie de filosofie. După cum e foarte clar că nu mai au nevoie de nimic. Ceea ce își închipuie ei că ating în propria lor infatuare le e destul ca să se creadă compleți și edificați, lipsiți de tribulații și având "garanția" accesului "simplu", nu-i așa?, la o Scriptură sfătoasă și plină de cimilituri și snoave plăcute a fi citite seara la gura sobei.

Eu zic că astfel de oameni pot fi lăsați în seama lor înșile căci prețul adevărului lor e ieftin ca braga și religia nu trebuie să-și bată prea mult capul cu ei ca să-i mulțumească.

Depinde de tine dacă vrei să devii un astfel de om. Sau dacă ai intuiția că Adevărul trebuie să fie ceva mai prețios, totuși, și că merită mai mult efort decât ești dispus să-I cheltuiești. Depinde de tine dacă ai simțul acela ascuțit care îți șoptește la fiecare edificare ieftină că, dacă Adevărul Îl căutai, apoi ceea ce tocmai ți-a căzut pleașcă-n mână e totuși ceva câștigat prea ușor ca să nu te înșele. Ceva prea ieftin ca să fie Însuși Adevărul.

Adică depinde de tine dacă vrei să fii creștin cu adevărat și să nu-ți mai lași purtat cugetul de aparențe, să știi să deosebești între aparență și adevăr și să ai curajul să cauți adevărul. Nu să te oprești nemijlocit la primul lucru pe care-ți pică gustul și retina.

Dumnezeu să-ți ajute și ție să ai discernământ.
Reply With Quote