Citat:
În prealabil postat de mirela.t
din superficialitate, din autosuficienta, din comoditate etc. etc.
|
A cui?
Sunt de acord ca cei care pleaca au o vina mare - aceea ca sunt slabi si nu reusesc sa indure pana la capat.
Dar ca sa dai vina numai pe unii? Si ceilalti, adica biserica, preotii, comunitatea sunt sfinti?
Multi au parte (mai ales cei din tara), de parohii model, de preoti buni, duhovnici buni etc. Dar majoritatea nu au asa ceva.
Intotdeauna este loc de mai bine.
Preotii sa fie mai buni (cred ca ati uitat cate cazuri negative sunt si printre ei), sa se preocupe mai mult ca duhovnici si in social, sa faca si cateheza (mai ales la adulti, ca la copii se face la scoala), sa dicute cu ei, sa afle problemele, sa ajute.
Dupa cum am mai spus, si biserica (institutie, ierarhie) poate si trebuie sa faca mai mult.
E f.usor sa arati cu degetul, sa dai 20 la fundul altuia si sa dai vina mereu pe ceilalti, ca tu esti perfect.
Repet, tu si altii nu stii/stiti ce probleme au unii oameni, in existenta lor, in sufletul lor. Nu stiti ce probleme sunt in unele parohii.
Credinta nu este ceva ce se face cu forta, ci este ceva legat de suflet, de om. Dumnezeu este cu noi, dar pana cand va suporta sa vada ce se face in numele Lui, in numele credintei a ortodoxiei?
Si am mai spus ceva: de multe ori, citind ce scriu unii ortodoxi pe acest forum (exagerati), am avut tendinta sa spun: asta nu este credinta/ortodoxie, nu este al meu, mai bine plec la altii.
Si n-am renuntat si nu renunt la credinta mea ortodoxa, pentru ca Dumnezeu este cu mine si inseamna mai mult decat tot ce spun oamenii aici pe pamant. Si pentru El fac totul.
Si din alte credinte pleaca oamenii, poate mult mai mult. Fiecare cauta ce este mai aproape de sufletul, puterea si intelegerea sa. Iar greselile se platesc pretutindeni si nimeni nu este fara greseala, nici macar ierarhiile si institutiile bisericesti, toate ale omului.
Si incetati sa mai loviti aici in oameni. Ei nu sunt vinovati pentru credinta in care au fost botezati. Aveti ceva cu credinta, f.bine, razboiti-va cu aia, dar lasati oamenii in pace. Ce fel de ortodoxie va invata sa prigoniti oameni si sa-i batjocoriti pentru ca nu sunt ortodoxi?
AlinB - inceteaza te rog cu tonul asta! Nu esti sef de tarla aici sa calci oamenii in picioare. Ti-am tot spus, daca nu intelegi, te anunt la administrator.