View Single Post
Vechi 19.07.2007, 14:39:59
erzbet erzbet is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2007
Implicit

Anca, ai spus foarte bine la ce ne gandim cand spunem cultura. Si a mai zis cineva ca dintr-o mare de crestini ortodocsi, se intalnesc si persoane mai putin inzestrate. Spre exemplu taranii care au o credinta imensa, fara sa posede o cunoastere deosebita a ceea ce se numeste cultura.(sa nu se inteleaga gresit, respect taranii si imi dau seama ca sunt mult mai fericiti decat mine).

Din cate stiam eu, oamenii cu adevarat eruditi sunt in general atei sau cred altfel in Dumnezeu. Asta in schimb nu ii impiedica sa aiba profunde cunostinte in materie de religie. Am intalnit adesea zicala "ca sa poti combate un lucru, trebuie mai intai sa il cunost". In general vorbind, oamenii cu adevarat culti, cunosc sriptura, vietile sf parinti, vietile apostolilor,etc.(indiferent daca ei cred sau nu in Dumnezeu). Acesti oameni nu ar afirma niciodata ca religia este pentru cei slabi

Ispita_ta, si tu ai zis bine cand ai zis ca sunt limitati cei care considera religia o dovada de incultura, limitare si infumurare. Pot afirma ca au cunoscut oameni religiosi inculti. Asta e altceva, exista si astfel de oameni. In concluzie, eu nu cred ca religia si credinta sunt rod al inculturii.Exemple sunt o gramada. Dostoievski era crestin; iar opera lui este o capodopera.

In schimb sunt oameni complet habotnici, fanatici, care nu inteleg nimic din ceea ce se cheama credinta. Sunt aceeia ce sustin ca daca ai o parere proprie e satana in tine. Daca porti fusta vei arde in flacarile iadului. Orice nu are legatura cu religia este mana satanei. Asta inseamna ca acesti oameni nu cunosc nimic din afara sferei lor de interes. Si se pot numi inculti. Din cauza unor astfel de oameni s-au nascut si astfel de opinii.
Reply With Quote