Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Ca o fosta atee care a persistat in ratacire cativa ani buni, pot spune ca intai am gandit, apoi am inteles si apoi am simtit. E singura cale de la ateism la ortodoxism.
``Omul pe dinafară rămâne om, fiindcă pe dinăuntru este chip al păcatelor pe care le săvârșește. Toate gândurile și cugetările lui sunt strâmbate după contururile păcatelor făptuite.
„Dușmanul omului, casnicii săi”! El este de pe acum rob și face ceea ce îi poruncește stăpânul său, moare de acum din viața aceasta, fiind arvunit nefericirii veșnice.``
Parintele Stefan Schitul Lacu
Eu nu discern nimic. Eu invat. Atat.
Pacatul tau este increderea mare in judecata ta si in puterea mintii tale. Eu vad pacatul tau. Poate si altii il vad dar nu iti spun.
Dupa cum am invatat de la Parintele Stefan , omul pe dinauntru este chip al pacatelor sale. Si cu timpul devine rob pacatului sau. Asadar eu doar am tras o concluzie: esti rob pacatului tau, robul mintii tale.
Iisus Hristos ne invata: puneti toata increderea in Dumnezeu. Sfintii Parinti ne invata , puneti-va toata nadejdea in Dumnezeu. Lasati-va in voia Domnului si el stie toate frumos sa le randuie.
``Facă-se voia Domnului! Să se împlinească și cu dumneavoastră voința Lui cea bună!
Aveți credința și întipăriți-vă adânc în inimă că nu există nimic fără Dumnezeu, până în cele
mai mici amănunte. Toate sunt la El rânduite. Datoria noastră este să le îndreptăm pe toate
spre mântuirea sufletului și să reținem din toate foloase sufletești. În aceasta stă toată
înțelepciunea noastră. Dar cum să ne chivernisim pe noi, încă nimeni nu a descoperit cu de la
sine putere. Totul este ca un păienjeniș. Sărmanul om împletește și iar împletește, dar suflă
Vântul și le spulberă pe toate. Dar când țese Domnul, totul e trainic! Este subțire, dar tare, ca
o frânghie. Fericit sufletul care se odihnește în mâinile lui Dumnezeu! Ca un prunc la sânul
mamei, la fel se odihnește sufletul sub acoperământul Domnului. Să înțelegi aceasta, ba mai
mult, să o simți, este lucru anevoios. Dumnezeu să vă ajute! Cel ce cade cu durere la
Dumnezeu nu este uitat.`` Sfantul Teofan Zavoratul
|
Adică am schimbat câteva replici pe un forum și deja ai reușit să-mi vezi păcatele? Nici nu mă cunoști și începi să emiți despre persoana mea păreri pe baza citirii în diagonală a replicilor mele și pe baza unor erori de raționament de gimnaziu? Scuză-mă că te întreb: tu ce fel de creștinism practici? Datul în boabe? Ghicitura în globul de cristal? Măi, dar ce de creștini inițiați pe aici! Scrii câteva replici și deja se oferă câte cineva să îți facă biografia spirituală!
Voi chiar nu vă dați seama de enormitățile pe care le emiteți cu atâta nonșalanță? Ce fel de duhovnic vă povățuiește să fiți atât de "smeriți" încât să faceți asemenea predicții și să vă arogați asemenea cunoașteri despre ceilalți prin niște biete replici pe internet?! Ți-am spus eu vreodată ce păcate ai? Îmi ești tu cumva duhovnic și nu știu?
Eu unul nu știu ce păcate ai, dar pot să-ți spun că ceea ce faci tu nu ține de creștinism pentru că încalcă toate normele unei atenții și ale unui discernământ creștin care mai are o idee despre taina persoanei. Ce fel de dreaptă socotință posezi când asumi o asemenea (im)postură? Și îți închipui că dreapta socotință e compatibilă cu erorile în gândire? Sau cu ignoranța filosofică și teologică? Sau cu văzutul paiului din ochiul celuilalt prin bârna din ochiul tău? Sau cu judecarea celuilalt nu prin prisma a ceea ce are cu adevărat de spus, ci prin prisma vânătorii de narcisisme pe care o instrumentezi ca să-i "vezi" păcatele și să arăți cu slavă ce "discernământ laser" ai?
Eu zic că e cazul să încheiem schimbul acesta de replici pentru că devine pur și simplu aiuritor.