Citat:
În prealabil postat de moldoveanu
Citeam o istorioara cu o persoana care s-a spovedit si impartasit fiind pe patul de moarte. Preotul a zis ceva de genul: "avea pacate multe si grele dar i le-am iertat". Ma intreb: putea sa nu i le ierte? Adica cineva ateu (dar botezat) sa se spovedeasca in ultima clipa dar fiind prea mari pacatele sa nu i le poata ierta preotul?
|
Ați adus în discuție o spovadă într-o situație excepțională, anume situația când penitentul se află în anticamera morții. În această situație, preotul poate acorda absolvirea și trebuie să o acorde, chiar dacă mărturisirea nu mai este posibilă.
Pentru situațiile obișnuite, un răspuns pe larg și lămuritor v-a dat dl Zaharia.
Preoții sunt administratori, în numele lui Cristos, a Tainelor instituite de El. Ei trebuie să se asigure că Tainele sunt eficiente. Pentru ca Tainele să fie eficiente sunt necesare două condiții:
-Taina să fie validă
-cel care o primește să se afle în dispoziție necesară.
Să exemplificăm cu Taina Sf Spovezi. Pentru ca ea să fie eficientă, adică pentru ca penitentul să se se afle din nou în stare de Grație Sfințitoare (ori, dacă a avut-o înainte, să sporească încă și mai mult) e necesar ca:
-absolvirea să fie validă (cel care absolvă să fie cu adevărat preot, să rostească Sf Forumulă după cum e prescris, să aibă intenția de a absolvi)
-penitentul să se căiască de toate păcatele de care își amintește și să fie hotărât să nu le mai repete.
Atunci când, în condiții obișnuite, preotul constată că penitentul nu este în dispoziție necesară, el nu numai că poate să nu acorde absolvirea, dar trebuie să refuze a o acorda, până când penitentul intră în dispoziția necesară.
Într-o situație extremă, precum cea adusă în discuție de dv, nu mai este tehnic posibil ca penitentul să revină în dispoziție necesară. Deci, preotul confesor va acorda absolvirea, în speranța că penitentul deja se află în dispoziție necesară.
Să nu uităm niciodată că scopul pentru care Mântuitorul a instituit atât Sf Taine cât și Biserica este mântuirea oamenilor. Uneori, acest scop poate fi atins prin refuzul administrării Tainei. Alteori, așa cum e evident cazul citat de dv, refuzul Tainei nu ar folosi la mântuire în niciun caz, pe când administrarea ei ar putea contribui în anumite condiții. Deci, trebuie administrată.