Īn prealabil postat de LapetiteMoc
Ortodoxia este una, adevarata si cale dreapta (dupa cum ii este si numele: "orthos" = drept, "doxa" = lege , cale ). Fiind intr-o tara preponderent atee, cu inflexiuni catolice, protestante, cu multi musulmani de asemenea, am putut observa diferente de atitudine (nu de dogma) intre Bisericile ortodoxe (romana, rusa, greaca, sarba, franceza). Am fost la toti (in urma invitatiilor la hramuri intre ortodocsi) si am observat ca stilul celor din tari ex-comuniste este unul dictatorial, aspru. La romani si la rusi, de exemplu, preotul numai nu striga la enoriasi ca sunt pe marginea iadului, dau cu pumnul in masa cand predica, au un ton grav, aspru, infricosator. La greci si la francezi preotii sunt blanzi in ton, calmi in explicarea cuvantului Evanghelic, plini de umor in discutiile conviviale. Imi amintesc de doua intamplari similare, una in fata unui preot ortodox roman , alta, in aceeasi circumstanta, in fata unui preot ortodox grec: luam anafura si am scapat o bucatica pe jos - preotul ortodox roman a inceput sa strige si sa urle ca pentru pacatele mele nu vrea trupul Domnului sa fie atins de mainile mele, pe cand preotul grec, in exact aceeasi situatie, mi-a spus: "Ia-o de jos, este semn ca Domnul te iubeste!"
Concluzionand putin, cred ca la ortodocsii care au trait in comunism, a intrat comunismul in Biserica, pe cand la altii a intrat iubirea in Biserica!
|